Wout Poels was zaterdag de beste in de twintigste etappe van de Vuelta.
Wout Poels was zaterdag de beste in de twintigste etappe van de Vuelta. Foto: Persfoto Bahrain Victorious

Ritwinst voor Wout Poels in Vuelta: ‘Hoe ouder, hoe beter’

Sport Blitterswijck

Wout Poels heeft zaterdag de twintigste etappe van de  Vuelta gewonnen. De 35-jarige Blitterwijckse renner van Bahrain-Victorious versloeg op de meet de Belgische alleskunner Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) met minimaal verschil.  ”Ik ben net een fles wijn: hoe ouder, hoe beter”, zei een dolgelukkige Poels direct na afloop van de etappe. Met de zege zette hij de kroon op een ijzersterke slotweek in de Ronde van Spanje. 

De etappe was met 207,8 kilometer de langste van deze editie. Bovendien was het parcours pittig met tien klimmetjes - voornamelijk van derde categorie - onderweg.  Op een kleine vijftien kilometer van de streep opende Wout Poels het bal in de kopgroep met een versnelling op een van de steile hellingen. Alleen Lennart van Eetvelt ging mee. Evenepoel kon op dat moment niet reageren, maar Marc Soler maakte in zijn eentje de oversteek. Evenepoel maakte even na de top van de aansluiting samen met Pelayo Sánchez.

Beneden reden de vijf goed door, waarna Poels de snelste was in de sprint.  Hij ging de sprint vroeg aan in de laatste bocht en Evenepoel reageerde te laat. De Belg kwam nog tot op het wiel en ernaast, maar kon Poels in een zenuwslopende finale net niet meer passeren. 

In juli was de ijzersterke Wout Poels, die bij zijn ploeg geregeld voor eigen kans mag rijden en dinsdag nog als derde eindigde in een zware bergrit, ook al de beste in etappe 15 van de Tour de France met finish op de flanken van de Mont Blanc. 

Bij de favorieten waren er geen verschuivingen meer in het klassement.

Zondag is de slotetappe naar Madrid.


Uit de krant