Proef samenwerking wijkteam en apotheek Wieënhof

Venray

Doordat apotheken veel direct contact hebben met hun patiënten, ontvangen zij signalen over het welzijn van patiënten door bijvoorbeeld verkeerd medicijngebruik, problemen bij de inname van medicijnen of het tijdig innemen van medicijnen. Dit kan duiden op psychosociale problemen. Apotheek Wieënhof en het wijkteam gaan onderzoeken of zij patiënten sámen beter kunnen helpen.

Bij bepaalde signalen neemt de apotheek contact op met de wijkverpleegkundige uit het wijkteam. Dit gebeurt alleen met toestemming van de patiënt. De wijkverpleegkundige gaat in gesprek met de patiënt en bespreekt hoe het met hem of haar gaat. Zij gaat samen met de patiënt kijken naar een oplossing. Als het nodig is, kan zij doorverwijzen naar professionele ondersteuning.

 Het wijkteam helpt mensen door te kijken naar wat iemand zelf nog kan en waarbij hij of zij hulp van zijn familie om omgeving kan gebruiken. Ook kan het wijkteam iemand verwijzen naar activiteiten of initiatieven in de buurt. Daarnaast kan het wijkteam professionele hulp inschakelen als dat nodig is. Dit alles doen zij met als doel om iemand zo goed mogelijk mee te laten doen in de samenleving.

Over een half jaar evalueren apotheek Wieënhof en het wijkteam de proef. Mogelijk kan de samenwerking daarna worden uitgebreid met alle apotheken in Venray.

Uit de krant