Logo peelenmaasvenray.nl
Foto VieCuri

Online coach blijvend ingezet bij VieCuri

  Nieuws

Ziekenhuis VieCuri in Venlo/Venray heeft de eerste zes maanden van 2019 als proef digitale coaches ingezet voor patiënten met Parkinson of IBD (een verzamelnaam voor de chronische darmontstekingen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn).

Aan de proef hebben 135 patiënten deelgenomen. Gebruikers van de MijnIBDcoach zijn erg tevreden over de coach en beoordelen de online coach ruim voldoende met een 7,7. Vanwege deze goede ervaringen wordt de MijnIBDcoach blijvend ingezet. Gebruikers van de Parkinsoncoach zien nog ruimte voor verbetering die eerst worden aangepakt voordat deze online coach blijvend wordt ingezet. De eCoaches van Sananet worden gebruikt via een online platform en zijn een aanvulling op de reguliere communicatie tussen zorgverlener en patiënt. De digitale applicatie geeft informatie, tips en persoonlijke adviezen over het omgaan met de ziekte. Ook kan het de patiënt ergens aan helpen herinneren. Bijvoorbeeld aan het innemen van medicijnen op een bepaald tijdstip of een wekelijkse sportieve activiteit. De zorgverlener kan via de SanaCoach op regelmatige basis naar klachten, beperkingen en problemen vragen. Patiënten en zorgverleners kunnen elkaar berichten sturen en vragen stellen. Het kan zijn dat de patiënt alleen nog naar het spreekuur te komen als dat echt zinvol is. Ook kunnen door deze controles spoedbezoeken worden voorkomen.

Ervaringen van de leverancier laten zien dat de eCoaches patiënten helpen om zelf hun ziekte te monitoren en geeft hen daardoor meer eigen regie. Er ontstaat meer kennis en inzicht in de ziekte. Verwacht kan worden dat dit leidt tot een betere kwaliteit van zorg, betere behandelresultaten en lagere zorgkosten. Klachten kunnen vanuit thuis goed in de gaten worden gehouden, waardoor patiënten minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen. Ook worden er minder (spoed)opnames in het ziekenhuis verwacht door vroegtijdige signalering. Het is overigens niet alleen fijn voor de patiënt. De monitoring geeft vaak ook een goed gevoel aan mantelzorgers en familie.

De gebruikers van de MijnIBDcoach zijn erg tevreden over de coach en het (snelle) contact dat hierdoor ontstaat. Ze geven aan dat de kennis over de ziekte toeneem en patiënten beter zijn voorbereid op hun consult. Omdat patiënten al langer bekend zijn met het ziektebeeld, is niet alle informatie voor iedereen vernieuwend. De MijnIBDcoach blijkt eenvoudig in het gebruik, er zijn slechts enkele praktische tips in het gebruik van de coaches naar voren gekomen. In het algemeen zien de meeste patiënten de coach als een meerwaarde voor de behandeling en beoordelen patiënten de coach met een 7,7. Bij Parkinson komt de beoordeling daarentegen maar uit op een 6,2. Patiënten en zorgverleners zien bij de Parkinsoncoach nog ruimte voor verbetering, voordat de communicatie onderling en het gevoel van veiligheid geoptimaliseerd kunnen worden en de meerwaarde wordt ervaren. De leverancier van de coach neemt de verbeterpunten mee in het verder ontwikkelen van de coach.

De eCoach voor IBD wordt blijvend ingezet vanwege deze positieve ervaringen. Bij de Parkinsoncoach wordt eerst de verbeterslag van de coach afgewacht. De online coaches zijn ontwikkeld door Sananet, een specialist in digitale gezondheidstoepassingen. De applicaties voor IBD (MijnIBDCoach) en Parkinson (SanaCoach Parkinson) zijn niet de eerste die VieCuri inzet. Patiënten met hartfalen maken al enkele jaren naar tevredenheid gebruik van de SanaCoach Hartfalen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten