De foto geeft een beeld van de verwoesting die de oorlog in Venray aanrichtte.
De foto geeft een beeld van de verwoesting die de oorlog in Venray aanrichtte. Foto: Gemeentearchief, collectie Foto Hoedemaekers.

Presentatie boek oorlogsherinneringen in afgeslankte vorm

Kunst en Cultuur

In het kader van 75 Jaar Vrijheid wordt op vrijdagmiddag 1 mei het boek Venrayse oorlogsherinneringen gepresenteerd. Dit gebeurt in het voorste deel van de raadszaal van het gemeentehuis, maar vanwege de coronacrisis zonder publiek. Wel zal Peel en Maas TV aandacht schenken aan de presentatie.

Het boek is op persoonlijke titel samengesteld door May Volleberg en Jan Strijbos. Onafhankelijk van elkaar kregen ze in de periode dat ze als bestuurslid de periodieke nieuwsbrief van het Historisch Platform Venray verzorgden, de oorlogsverhalen aangereikt. In het boek, dat in A4-formaat 232 pagina's telt, vertellen vier (oud)Venraynaren op indringende wijze over hun oorlogsherinneringen. Het vijfde verhaal is van een verpleegkundige uit Noordwijkerhout, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met al haar collega's en patiënten vanuit het psychiatrisch centrum aldaar naar het Sint-Anna in Venray evacueerde. Zij overleed in 2006, maar via haar kinderen kwam haar bijzondere verhaal in Venray terecht.

Ook twee andere auteurs zijn niet meer in leven. Hans Janssen, zoon van oud-burgemeester Alphons Janssen, overleed vorig jaar op 1 mei in zijn woonplaats Seminyak op Bali en de bekende Venraynaar Twan van Els overleed vorig jaar op 8 november. Beiden waren op de hoogte dat hun oorlogsherinneringen in boekvorm zouden worden vastgelegd. De twee auteurs die nog in leven zijn, oud-Venraynaar Mart Janssen uit Heelsum en de in Venray woonachtige Jan Giellen, leiden tijdens de boekpresentatie hun verhaal in.

Burgemeester Luc Winants neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Ook zal hij een korte toespraak houden. Gemeentearchivaris Paul van Meegeren zal uit hoofde van zijn functie eveneens een inleiding houden. Cultura Venray zendt op vrijdag 1 mei om 17.00 uur een kort interview met de samenstellers van het boek uit. Op het boek is de afgelopen weken volop ingeschreven. Zoveel zelfs dat momenteel nog slechts een beperkt aantal exemplaren beschikbaar is. Wie nog een boek wil, moet snel zijn.

Afbeelding
Nieuw programma Schouwburg Venray Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bronzen waarderingspenning voor Lei Zanders Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Frans Koenen trainer van het jaar Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Vijfde plek voor Britt Jans-Beken Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Airfryer: een gezond alternatief voor de traditionele frituur! Ingezonden mededeling 12 mei, 13:20
Afbeelding
Droom zussen komt uit met Lole Fashion Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
SV Venray viert thuis kampioensfeest Video 16 mei, 16:51
Afbeelding
Linkse partijen stappen uit samenwerkingsverband Algemeen 16 mei, 14:36