Afbeelding
Foto: Foto VieCuri

VieCuri past lipofilling toe bij borstreconstructies

Algemeen

Patiënten die vanwege borstkanker een borst moeten missen, hebben voortaan meer mogelijkheden voor borstreconstructie. VieCuri ziekenhuizen in Venlo en Venray past namelijk een nieuwe methode toe waarbij lichaamseigen vetweefsel gebruikt wordt om een hele nieuwe borst te reconstrueren. Dit wordt gedaan door middel van lipofilling. Inmiddels is deze nieuwe reconstructiemethode door zorgverzekeraars in de basisverzekering opgenomen.

Plastisch chirurg An Deliaert: “Met deze techniek creëren we in 3 tot 5 operaties een nieuwe borst met lichaamseigen vet. Tijdens de operatie wordt via liposuctie vetweefsel weggehaald op plaatsen waar teveel vet is, zoals buik, bovenbenen of heupen. Vervolgens wordt dit vetweefsel in kleine hoeveelheden in de borst ingebracht, dit heet lipofilling. Door deze behandeling is een natuurlijke en zachte borst voor vrouwen na borstkanker weer mogelijk, tot maximaal een cup C.” De methodes en de aanpak voor borstreconstructies door VieCuri is door STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen) recent als ‘topklinisch’ beoordeeld. Dat betekent dat dit bovengemiddeld complexe zorg is waarbij de patiëntenzorg verweven is met opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Voor deze zorg kunnen vrouwen niet in elk ziekenhuis terecht; slechts 8 ziekenhuizen in Nederland bieden dit nu aan.

Het voordeel van de nieuwe methode is dat vetweefsel in de nieuwe borst meegroeit met het eigen weefsel. Bovendien heeft de vrouw dan een warm gevoel in de borst, dit in tegenstelling tot een prothese die meestal koud blijft aanvoelen. Een nadeel is dat het traject langer duurt dan andere vormen van borstreconstructie. Het traject begint op z’n vroegst 3 maanden na het verwijderen van de borst en neemt in totaal zo’n 1,5 jaar in beslag. Goed nieuws voor de patiënten is, dat vanaf januari dit jaar borstreconstructies met lipofilling vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Uit de krant