Joop de Bie (rechts) toont trots de onderscheiding, samen met Hans Vollenberg, Jordy Wismans en enkele hulpboeren.
Joop de Bie (rechts) toont trots de onderscheiding, samen met Hans Vollenberg, Jordy Wismans en enkele hulpboeren. Foto: Henk Lammen

Helpende handen hulpboeren

Algemeen Venray

Mediarecycling BV in Venray werd onlangs onderscheiden met een prestigieuze prijs. Build Magazine riep de onderneming uit tot beste recyclingbedrijf van cd’s, dvd’s en vinyl in Noord-Europa. Met dank aan de hulpboeren van zorgboerderij Boer Hans die een belangrijk handje helpen om de producten uit te pakken en te verwerken. “Het is een win-winsituatie”, zegt Jordy Wismans van Boer Hans. “Onze hulpboeren hebben een leuke activiteit met een vaste structuur en ze helpen Mediarecycling om de ladingen dv’d, cd’s en vinyl die wekelijks binnen komen, te verwerken.”

Mediarecycling BV is sinds zestien jaar gevestigd op de huidige locatie aan de Smakterweg in Venray. In die tijd is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste verwerker van cd’s, dvd’s en vinyl in Europa. Eigenaar Joop de Bie is trots op de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt. Klanten uit België, Spanje, Polen, Frankrijk, Duitsland en Nederland weten het bedrijf in Venray inmiddels te vinden.

De Bie: “We vermalen producten die vervolgens door andere bedrijven kunnen worden verwerkt tot nieuwe producten. Het grootste deel van de aanvoer komt van muziekdistributeurs zoals Sony Music Entertainment en Warner Music Group. Zij leveren ons hun overschot aan. Wekelijks komen er vanuit Frankrijk een, twee vrachtwagens vol pallets met cd’s, dvd’s en vinyl die wij verwerken. Jaarlijks komen hier 15 miljoen units binnen die wij uitpakken en vernietigen. Zo kunnen we in onze maalafdeling 650.000 cd’s per dag verwerken. Alles wat we hebben na het uitpakken wordt weer gerecycled, niets wordt verbrand of weggegooid. En worden nieuwe producten gemaakt zoals bloempotten van de dvd-doosjes, of kledinghangers. Ook het papier wordt weer hergebruikt, evenals alle kunststoffen.”

De hulpboeren van Boer Hans zijn iedere week weer blij als een nieuwe lading cd’s, dvd’s en vinyl arriveert. Met de grootste zorg worden in dagdelen de spullen uitgepakt en verdeeld in papier, plastic en andere grondstoffen. Jordy Wismans: “Onze hulpboeren kunnen in hun eigen, vertrouwde omgeving aan het werk. Aan tafel kunnen ze binnen werken. Ze nemen deze taak heel serieus. Het is voor hen ook heel overzichtelijk, het uitpakken en vervolgens sorteren in bakken. Dagelijks zijn hiermee drie tot vijf mensen aan het werk.”

Joop de Bie en Boer Hans gaan de samenwerking verder intensiveren met een nieuw project. De Bie: “Heel veel mensen in Venray hebben thuis nog oude elpees, dvd’s en cd’s waar ze niks mee doen. In de garage, of op zolder, geluidsdragers die niet meer gebruikt worden. Er bestaat nu de mogelijkheid om die in te leveren bij Boer Hans waar ze door de hulpboeren worden uitgepakt en verwerkt. Ze gaan vervolgens naar ons waar alles in het recyclingproces komt en ze een tweede leven krijgen in een nieuw product. Prima voor ons milieu.” Inleveren van cd’s, dvd’s en vinyl kan dagelijks (op werkdagen) tussen 10.00 en 16.00 uur bij Boer Hans aan de Kiekweg 1 in Venray.

Uit de krant