Wopke Hoekstra (links) luistert aandachtig naar de vrijwilligers van Jera.
Wopke Hoekstra (links) luistert aandachtig naar de vrijwilligers van Jera. Foto: Han Siebers

CDA wil fonds van 20 miljoen voor lokale voorzieningen

Algemeen Politiek Ysselsteyn

CDA Limburg pleit voor een provinciaal samenredzaamheidsfonds van 20 miljoen euro om lokale voorzieningen overeind te houden en zorginitiatieven te ondersteunen. Groepen burgers, verenigingen en vrijwilligersorganisaties kunnen volgens het plan aanspraak maken op financiering als ondersteuning om bijvoorbeeld een gemeenschapshuis, bibliotheek of sportvoorziening die dreigt te verdwijnen in eigen beheer over te nemen of nieuwe voorzieningen op te zetten. 

“Bij gemeenschapshuizen en andere dorpse voorzieningen komen mensen samen. Als een groep betrokken inwoners een goed plan heeft, moet de provincie naast de gemeente ze ook een steuntje in de rug geven”, zegt CDA Venray fractievoorzitter Anne Thielen. Om ervoor te zorgen dat mensen met behoefte aan zorg in hun eigen dorp kunnen blijven wonen, komen ook zorginitiatieven in aanmerking voor financiële ondersteuning.

CDA-partijleider Wopke Hoekstra omarmde het plan tijdens een bezoek aan Ysselsteyn waar hij ‘t Zorghuus en de Jera bezocht. ‘t Zorghuus, een vrijwilligersinitiatief vanuit de gemeenschap om zorg voor ouderen in de eigen omgeving te organiseren, zodat zij in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. De Jera is een mooi voorbeeld hoe er voor en door de jeugd activiteiten worden georganiseerd, talenten worden ontwikkeld en op die manier de jeugd verbonden blijft aan Ysselsteyn. Hoekstra: “Als CDA vinden wij dat je moet investeren in de samenleving: in verenigingen en gemeenschapshuizen waar mensen samen komen. Als mensen elkaar ontmoeten ontstaan er krachtige gemeenschappen die dorpen en steden vitaal houden.”

Uit de krant