Afbeelding
Foto: Pexels
Ingezonden mededeling

Blijft werken op afstand ook na de coronacrisis populair?

Algemeen

Thuiswerken werd al gauw de norm tijdens de coronacrisis. Inmiddels zijn alle regels in Nederland opgeheven, maar er werken nog steeds genoeg mensen vanuit huis. Uit het onderzoek van Interpolis blijkt dat ondernemers en werknemers nog steeds 2 of 3 dagen thuis werken. Redenen hiervoor kunnen zijn: reistijd beperken, tijd efficiënter inplannen en betere concentratie. Hierdoor passen veel organisaties hun beleid aan. Daarnaast bieden sommige werkgevers ook extra hulpmiddelen aan om thuis te werken, zoals een tweede scherm. Niet alleen het werken op afstand blijft populair, maar ook het online vergaderen houdt stand. 

Woon-werkverkeer grotendeels terug op niveau

Volgens het onderzoek van Interpolis naar woon-werkverkeer gebruiken werkenden de auto weer steeds vaker om naar het werk te gaan (dan tijdens de coronapandemie), maar nog niet zo vaak als men vorig jaar verwachtte. Echter, is het wel steeds drukker op de weg. Volgens het onderzoek kan dit komen doordat een op de tien werkenden liever alleen in de auto reist. Een aparte autoverzekering afsluiten per persoon komt daarom ook steeds vaker voor. Een autoverzekering WA is verplicht, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een uitgebreidere verzekering. 

Gedeeltelijk thuiswerken 

Nog steeds blijven genoeg mensen thuis werken. Zo blijft 28% van de werknemers, zelfs ondanks dat hun werkgever minder mogelijkheden biedt dan tijdens de coronapandemie, toch volledig thuis werken. Alhoewel sommige werkgevers thuiswerken niet stimuleren zijn er ook genoeg die dit juist wel doen. Werkgevers gebruiken bijvoorbeeld verschillende strategieën om het personeel te motiveren om minder te reizen. Dit zijn doelstellingen die werkgevers vaak aan het begin van het jaar opstellen en die vervolgens terug komen in het mobiliteitsplan. Dit zorgt ervoor dat er op het gebied van mobiliteit meer duidelijkheid is voor de werknemers, leveranciers en klanten. 

Vergaderen achter het stuur

Digitaal vergaderen werd tijdens de pandemie de norm. Iedereen kon bijvoorbeeld vanuit huis aansluiten bij een vergadering. Inmiddels zijn er nog steeds genoeg bedrijven en werknemers die onderling online vergaderen. Uit onderzoek van Interpolis blijkt zelfs dat 22 procent van de werknemers en 24% van de ondernemers, die wel eens deelnemen aan een online overleg in de auto, doet aan videobellen achter het stuur, als bijrijder of in een geparkeerde auto. Het is niet alleen verboden om achter het stuur bezig te zijn met je telefoon, maar het is ook erg gevaarlijk. Je let namelijk veel minder goed op. De AutoModus app kan je helpen om je telefoon te negeren zodra je onderweg bent. Op die manier rijd je geheel mobielvrij en ben je geen gevaar voor andere bestuurders. 

Uit de krant