Afbeelding
Foto: Spectrum/Focus

Snoezelruimte bij Spectrum en Focus

Algemeen Onderwijs Venray

De snoezelruimte bij Spectrum en Focus, scholen voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte, werd afgelopen week officieel in gebruik genomen. De scholen voor speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs in Venray waren al een tijd bezig om de snoezelruimte in te richten. Donderdag mochten alle leerlingen kennismaken met de nieuwe rustgevende en prikkelarme ruimte.

Sinds een aantal schooljaren richt het pedagogisch klimaat van beide scholen zich op preventief handelen. De nu geopende snoezelruimte levert hier een bijdrage aan en is een aanvulling op de ‘huiskamer’ en het PBS (positive behavior support)-klimaat. Leerlingen worden geleerd om signalen bij zichzelf te herkennen en om hier vervolgens op een passende wijze naar te handelen

De huiskamer waar ruimte is voor een gesprek en materialen worden aangeboden die leerlingen helpen om sociaal-emotioneel tot ontwikkeling te komen, wordt door de leerlingen, ouders en medewerkers als een succes ervaren. Leerlingen vinden het prettig om hier te komen. “Als aanvulling hierop merkten we dat een snoezelruimte passend zou zijn voor onze leerlingen. Deze ruimte kan voor de leerlingen een veilige en rustgevende plek bieden. Het aanbod binnen de snoezelruimte wordt afgestemd op de behoefte van de leerling. Door middel van de snoezelruimte hopen we de leerlingen binnen Spectrum en Focus een gevoel van geborgenheid en veiligheid te bieden met als doel ontspanning te creëren, fijne gevoelens te bevorderen en onprettige gevoelens te verminderen”, zegt Eline van Dijck, orthopedagoog generalist bij Spectrum en Focus, enthousiast. Dat lijkt gelukt, gelet op de reactie van één van de leerlingen na afloop van het bezoek aan de snoezelruimte: “Juffrouw, ik voel me zo rustig. Ik voel ook dat ik bijna moet huilen omdat het zo fijn was.”

Spectrum en Focus werken nauw samen en hebben een duidelijke gezamenlijke opdracht: het maximale halen uit de talenten van kinderen met specifieke opvoedings- en ontwikkelingsvragen. De snoezelruimte is één van de gezamenlijke initiatieven om deze opdracht te vervullen. 

Uit de krant