Burgemeester Leontien Kompier zat samen met de leerlingen van De Meent aan tafel.
Burgemeester Leontien Kompier zat samen met de leerlingen van De Meent aan tafel. Foto: Laura Schapendonk

Samen ontbijten in de raadszaal

Algemeen Venray Leunen

Het belang van een gezond ontbijt staat meer dan ooit op de agenda. Er wordt zelfs door het kabinet overwogen om het ontbijt op school aan te bieden. Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken heeft burgemeester Leontien Kompier, samen met Bakkertje Bakker en leerlingen van groep 8 van basisschool De Meent uit Leunen ontbeten. Van 3 tot en met 7 oktober schuiven zo’n 200 burgemeesters in heel Nederland samen met bakkers en basisscholen uit hun lokale regio aan tafel.

Zo’n 200 gemeenten in heel Nederland nemen deze week deel aan het burgemeestersontbijt, waaronder de gemeente Venray. De burgemeester en Bakkertje Bakker schoven samen met een basisschoolklas uit hun gemeente aan tafel. “Elke ochtend ben ik trots als ik de inwoners van Venray blij kan maken met een gezond ontbijt met mijn brood. Maar dat vandaag de burgemeester ook aanschuift voor een lekker ontbijtje is toch wel extra bijzonder. Het burgemeestersontbijt is een mooie gelegenheid om ook aan de jongste inwoners onder ons mee te geven wat voor positief effect een ontbijt met volkorenbrood heeft op een goede start van je dag”, zegt Annemiejo Bakker van Bakkertje Bakker.

Nieuw jasje
Na een stop van twee jaar vanwege corona kan het burgemeestersontbijt dit jaar doorgang vinden in een nieuwe vorm. Het burgemeestersontbijt vindt een week lang plaats met uitsluitend ambachtelijke bakkers. Zo kunnen de bakkers in hun buurt hun ambacht laten zien. Voor het eerst wordt het burgemeestersontbijt los van het nationaal schoolontbijt georganiseerd om zo een extra moment te creëren om het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen.

Richtlijnen
De leerlingen van groep 8 van basisschool De Meent hebben ontbeten met een ontbijtpakket dat voldoet aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. Het pakket bestond onder meer uit volkorenbrood, volkorenbolletjes en volkoren krentenbollen van bakker Bakkertje Bakker en gezond beleg. Verder konden burgemeester en kinderen kiezen uit halfvolle zuivel, thee, groente en fruit.

Uit de krant