Boerenkinderen en hun vriendjes trokken massaal op traptrekkers naar school.
Boerenkinderen en hun vriendjes trokken massaal op traptrekkers naar school. Foto: Willem Menting

Trots op de boer (video)

Algemeen Video

Ysselsteyn | Het is de week van het Nationaal Schoolontbijt. Ook bij basisschool St. Oda in Ysselsteyn genoten de leerlingen van een ontbijtje in de klas. Toch was het ontbijt in Ysselsteyn anders dan op andere basisscholen.

Een groep van zo'n twintig boerenmoeders uit Ysselsteyn en Veulen miste namelijk vleeswaren en eieren bij het ontbijt. "Deze producten horen toch bij het schoolontbijt?", vindt boerenmoeder Joyce Dekker.

Als geitenhoudster maakt ze zich hard voor de producten die boeren produceren. "We hebben eieren geregeld en er zijn ook vleeswaren zonder toevoegingen. Alles komt uit Ysselsteyn. We zijn een boerengemeenschap en daar mogen we best trots op zijn. Wij als boeren doen veel goede dingen voor de gemeenschap en dat mag gezien worden."

Om de woorden van Dekker kracht bij te zetten arriveerden veel kinderen op een traptrekker bij de basisschool. Ook droegen tientallen kinderen een overall. "Zo'n zestig kinderen op deze basisschool komen uit een boerenfamilie. Dat is best een behoorlijk aantal. Op deze manier willen we ook aandacht vragen voor de problematiek waar we als boerengezinnen nu mee te maken krijgen."

Het standaard schoolontbijt valt onder de norm van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en bevat volkorenbrood, crackers, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, pindakaas zonder toevoegingen, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, groente en fruit.

Willem Menting

Uit de krant