Afbeelding
Foto: Persfoto

Week van de Toegankelijkheid

Algemeen Venray

Toegankelijkheid is meer dan het weghalen van alle fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en normaal ontvangen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar de praktijk is helaas nog anders. 

In juni 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap en chronisch zieken, door Nederland getekend. Aansluitend daarop werden gemeenten verplicht om een zogenaamde Inclusie-agenda op te stellen. Een document, dat door de gemeenteraad wordt vastgesteld en aangeeft op welke manier de gemeente invulling geeft aan het VN-verdrag. De vaststelling van de Inclusie-agenda 2022-2024 staat voor 29 september op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Bewustwording van de betekenis van de Inclusie-agenda is enorm van belang.

Week toegankelijkheid
Daarom organiseert het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) op maandag 3 oktober, in de Week van Toegankelijkheid 2022, een activiteit waarbij het college van B en W en ambtenaren kunnen ervaren hoe het is om met een fysieke beperking gebruik te maken van de openbare ruimte. Een en ander wordt georganiseerd op het plein vóór het gemeentehuis.  Het evenement wordt gehouden van 11.00 – 16.00 uur zodat belangstellenden hieraan kunnen deelnemen. Wethouder Martin Leenders opent het evenement om 11.00 uur.

Op 15 oktober vindt sinds 1970 de Internationale Dag van de Witte Stok plaats. In Nederland zijn 320.000 blinden en slechtzienden. Bij een bevolking van 44.000 zijn dat er in de gemeente Venray circa 800.

Blinden en slechtzienden zijn vaak niet herkenbaar. Sommigen kunnen zich, met behulp van de witte stok, zelfstandig in de openbare ruimte, waaronder het voetgangersgebied in het centrum, begeven. Volgens het GPV wordt door de gemeente, ondernemers en bezoekers onvoldoende rekening gehouden met blinden en slechtzienden. Het GPV en het Oogcafé willen daarom op 15 oktober aandacht vragen voor de Witte Stok om daar verandering in te brengen. De actie, vooral bedoeld voor het college van B en W, raads- en commissieleden, vindt plaats in het centrum van Venray van 14.00 – 17.00 uur. De start is om 14.00 uur vanaf Schoutenstraat 14 (naast Cultura Venray) met onder meer een toelichting toelichting op de Witte Sok (geschiedenis, verkeersregels, aantal slechtzienden in gemeente Venray, ontbreken van officiële blindengeleidenstroken in het centrum, aandachtpunten in gebouwen etc.).

Wandeling
Wethouder Martin Leenders loopt daarna geblinddoekt of met een zichtbeperkende bril en gebruikmakend van een blindengeleidestok een route van circa 30 minuten door het centrum lopen. De laatste (publieks-) wandelingen als blinde of slechtziende starten om 16.00 uur. Uiteraard onder begeleiding van leden van het GPV of Oogcafé.

Uit de krant