Het Oogcafé wil een ontmoetingsplek zijn voor blinden en slechtzienden maar ook voor hun partners en mantelzorgers.
Het Oogcafé wil een ontmoetingsplek zijn voor blinden en slechtzienden maar ook voor hun partners en mantelzorgers. Foto: Pixabay

Oprichting Oogcafé Venray

Algemeen

De plannen voor het oprichten van het Oogcafé Venray beginnen vaste vormen aan te nemen. Op maandag 6 september wordt in de Kemphaan van 14.00 uur tot 16.00 uur de eerste officiële bijeenkomst gehouden.

Voorlopig zal het Oogcafé eenmaal per maand worden georganiseerd. Het Oogcafé wil een ontmoetingsplek zijn voor blinden en slechtzienden maar ook voor hun partners en mantelzorgers. Omdat veel jongere blinden en slechtzienden deelnemen aan het arbeidsproces zal nagegaan worden of het mogelijk is in het weekend activiteiten te organiseren.

Tijdens themabijeenkomsten van het Oogcafé zal aandacht gegeven worden aan onderwerpen als reizen met een visuele beperking, het gebruik van de witte stok in het verkeer, informatie over blindengeleidehonden, tips bij het boodschappen doen, veiligheid in en om het huis, sportmogelijkheden en speciale hulpmiddelen. Natuurlijk zal met elkaar gesproken worden over ervaringen bij het deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Daarbij zal met elkaar gezocht worden naar mogelijkheden om daarin verbeteringen aan te brengen. 

Regelmatig zullen er gezamenlijke uitstapjes georganiseerd worden. Zoals bezoek aan evenementen, tentoonstellingen, een natuurwandeling of gewoon een stedentrip.  Het Oogcafé Venray staat niet alleen open voor mensen uit de gemeente Venray. Maar ook voor blinden en slechtzienden uit andere gemeenten in Noord-Limburg en aangrenzend Noord-Brabant. 

Dat er belangstelling is voor het Oogcafé is wel duidelijk omdat naar aanleiding van eerdere berichten zich inmiddels reeds 27 deelnemers aangemeld hebben. Aanmelden kan via info@gehandicaptenplatformvenray.nl.

Uit de krant