Mike van Gaal neemt het bedrijf vrijdag over van zijn vader Cor.
Mike van Gaal neemt het bedrijf vrijdag over van zijn vader Cor. Foto: Yael van Gerven

‘Jeugd heeft de toekomst’

Algemeen Venray

Familiebedrijf TotalPlast uit Venray is sinds de oprichting, in februari 2023 vijftien jaar geleden, uitgegroeid tot marktleider in de Benelux op het gebied van volledig gecertificeerde reparatie en maatwerk van kunststof palletboxen voor onder meer slachterijen, fruittelers en afvalverwerkers. Nu staat de volgende generatie klaar om het bedrijf over te nemen en vrijdag draagt de oprichter, vader Cor van Gaal (58), het stokje officieel over aan zoon Mike (25). “Ik ga het absoluut missen, maar Mike is er helemaal klaar voor anders zou ik deze stap niet zetten. Verduurzaming en de vraag van de huidige markt vraagt een nieuwe koers te varen. Ik blijf wel als ambassadeur betrokken bij TotalPlast. Als ze me nodig hebben, sta ik er”, zegt Cor. “De jeugd heeft de toekomst. Het is tijd voor de jonge garde.”

De overname is dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Ruim anderhalf jaar is eraan gewerkt en voor Mike verandert er naar eigen zeggen niet veel, behalve dan dat hij vanaf vrijdag officieel directeur is van TotalPlast. “Toen ik klein was, liep ik hier al rond en werkte ik in de zomervakantie en sinds 2020 ben ik vestigingsmanager, dus ik ken het bedrijf uitstekend.  We hebben goed over deze overname nagedacht en we hebben anderhalf jaar naar dit moment toegewerkt. Ik weet dat ik er klaar voor ben. Ik merk dat ik eraan toe ben en wil graag werken aan de verdere ontwikkeling van de organisatie.”

TotalPlast denkt groen en is een vernieuwend bedrijf. Voor de klanten betekent dit een kostenbesparing doordat bijvoorbeeld kapotte emballage pallet en palletboxen door middel van reparatie een nieuw leven krijgen. Mike: “We komen bij onze klanten op locatie om de bedrijven zoveel mogelijk te ontzorgen. We repareren op locatie en als een pallet of palletbox niet meer te redden is, dan recyclen we deze en zo denken we ook aan duurzame oplossingen. Naar de toekomst toe worden die oplossingen steeds belangrijker en op dat gebied willen we ons blijven ontwikkelen.”

Cor laat de nieuwste ontwikkelingen graag over aan de jongere generatie. “Ook mijn schoonzoon Pim Fleurkens is bij het bedrijf betrokken. Ik vind het mooi om te zien hoe de jongere generatie nadenkt over andere manieren van ondernemen. Ik ben toch meer van de oude stempel. Dat neemt niet weg dat we de afgelopen jaren al flinke stappen richting duurzaam ondernemen hebben gezet en daar zijn onze klanten erg blij mee. De klant wil steeds meer ontzorgd worden en daar kunnen wij met onze professionele service op locatie en deskundige medewerkers op inspelen.”

Een feest komt er niet na de overname. Wel wordt er geproost met het personeel en de familie. Mike: “Ik ben niet zo’n feestbeest, maar het is wel leuk om gezamenlijk een keertje te bowlen en lekker te eten en drinken. We laten dit niet onopgemerkt voorbijgaan.”

Cor wil iedereen bedanken die in de afgelopen jaren zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan TotalPlast. “We wensen Mike veel succes met zijn volgende stap en de bouw en groei van de onderneming. Ook wil ik mijn vrouw Sylvia bedanken die altijd voor ons heeft klaargestaan.”

Uit de krant