Afbeelding
Foto: Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan

Geert Hendriks nieuwe schutterskoning

Algemeen Venray

Het koningsvogelschieten van Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray op zondag 18 september gaat de geschiedenis in als één van de natste schuttersfeesten. De aanwezige schutters werden bedolven onder een flinke hoeveelheid regen en natuurlijk zorgde dit ook voor minder publieke belangstelling.

De dag begon met het afhalen van het koningspaar Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg bij hun woonhuis. Daarna startte de eucharistieviering in de Sint Petrus’ Bandenkerk. Nadat het gezelschap had genoten van een goed verzorgde koffietafel, mocht in aanwezigheid van de wethouders Leenders en De Schrijver de koning worden ontdaan van zijn koningsattributen. In een toespraak van voorzitter Bernie van Lierop werden Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg vervolgens bedankt voor de bewezen diensten in de afgelopen twee jaar. 

De strijd bij de jeugd werd eerst beslist. Gwen Jacobs won de wedstrijd en werd gekroond tot nieuwe jeugdschutterskoning. De eretitel  ‘koning van ere’ werd bemachtigd door de 83-jarige John Stevens.

De schutters schoten buiten met slechts tien schutters door en in de voorlaatste ronde werd het duidelijk dat Alex Lamers waarschijnlijk geen schutterskeizer zou worden. In deze ronde schoot Henk de Klein het lichaam van de vogel naar beneden, maar de linkervleugel bleef hangen. De loting voor de volgende ronde zou de beslissing moeten brengen. Giel Krijnen en Lisanne Stevens slaagden er echter niet in om de vleugel naar beneden te halen. Geert Hendriks lukte dat wel, waardoor hij de nieuwe schutterskoning van 2023 is. 

Hendriks was eerder in 2017 schutterskoning en is twee perioden lid van de Venrayse schutterij. In 2007 keerde hij terug bij de schutterij en ging nooit meer weg. Hij schiet al vele jaren mee in het eerste zestal en behaalde daar ook mooie successen. Geert Hendriks is ook sinds 2008 bestuurslid, gespecialiseerd in het wapengebruik. Zijn koningschap begint per 1 januari 2023.

Toekomst
Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is de afgelopen jaren steeds meer gegroeid tot een toonaangevende schutterij. In de Venrayse gemeenschap zijn  de leden veelvuldig actief, zoals bij Winterpret-ijsbaan, de kerststalopening en bij de inzegening van de kermisattracties. De interne opleiding tot tamboer werpt duidelijk zijn vruchten af en mede daardoor kan de schutterij beschikken over een jeugdig korps. De schutterij blijft op zoek naar nieuwe leden in alle leeftijdscategorieën. Meer informatie via bestuur@zandakker.nl.

Afbeelding

Uit de krant