De opvanglocatie bevindt zich in een leegstaand deel van het Raayland College
De opvanglocatie bevindt zich in een leegstaand deel van het Raayland College Foto: Persfoto

Opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen bij Raayland College gereed

Algemeen Politiek Venray

Vanaf 13 juni kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht in een opvanglocatie bij het Raayland College in Venray. Het beheer van de locatie is in handen van het Rode Kruis. Omwonenden en andere belangstellenden kunnen er 10 juni een kijkje nemen tijdens een inloopavond. 

De opvanglocatie bevindt zich in een leegstaand deel van de school. De afgelopen weken is dit gebouw geschikt gemaakt voor tijdelijke bewoning. Burgemeester Leontien Kompier: “Mede door de goede samenwerking met het Raayland College, het Rode Kruis en de inzet van het lokale bouwbedrijf en de hulp van vrijwilligers is de locatie in zeer korte tijd gereed gemaakt.” Er is ruimte om 120 mensen op te vangen. De toewijzing van vluchtelingen verloopt via de Veiligheidsregio Limburg-Noord. “We werken nauw samen met de veiligheidsregio aan de realisatie van opvangplekken voor mensen die gevlucht zijn voor het gewapend conflict in Oekraïne. Het is nu nog niet bekend wanneer de eerste mensen arriveren, maar ik verwacht dat ze hier een warm welkom krijgen”, aldus de burgemeester.

De coördinatie van de opvang is in handen van het Rode Kruis. Zij hebben nationaal en internationaal veel ervaring met de opvang van vluchtelingen en zijn gespecialiseerd in humanitaire opvang en hulpverlening. Zo ondersteunt het Rode Kruis bijvoorbeeld bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in De Berkel in Horst en hebben zij ook ondersteund in Venlo, Bergen en Heijen. Bij de locatie bij het Raayland College zal het Rode Kruis zowel locatiecoördinatoren en woonbegeleiders, als ook vrijwilligers voor EHBO en maatschappelijke opvang inzetten. Noura Assakkali, districtsmanager bij het Rode Kruis: “Door de fijne samenwerking met de gemeente Venray en het ter beschikking stelling van de locatie door het Raayland College kunnen we de vluchtelingen uit Oekraïne een veilige, humane plek bieden.”

Op vrijdag 10 juni is de opvanglocatie tussen 19.00 en 21.00 uur geopend voor omwonenden en andere belangstellenden. Tijdens de inloop zijn medewerkers van het Rode Kruis, het Raayland College en de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden. Inwoners kunnen op dat moment de opvanglocatie bekijken of zich aanmelden voor een vrijwillige functie bij het Rode Kruis. Belangstellenden hoeven zich niet vooraf aan te melden voor de inloopavond.

Het nu opgeknapte Gebouw C van het Raayland College, het pand van het voormalige Boschveldcollege, wordt tijdelijk als opvangplek ingezet. In de nabije toekomst wordt dit gebouw namelijk voor een deel gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe school voor Focus en Spectrum. De bouw van de nieuwe school voor speciaal onderwijs start volgens planning begin 2024.

De gemeente Venray heeft meerdere locaties aangedragen bij de Veiligheidsregio Limburg Noord voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gebouw bij het Raayland was het meest geschikt om op korte termijn gereed te maken voor opvang. De gemeente vangt ook al een aantal vluchtelingen op in twee woningen in park Het Roekenbosch in Blitterswijck. Deze woningen zijn van Wonen Limburg.

Uit de krant