Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Minister Aruba in Venray

Algemeen Politiek Venray

Venray Lokaal-raadslid Amira Luijdens krijgt woensdag 15 juni bezoek van Ady Thijsen, de plaatsvervangend gevolmachtigde minister van Aruba. De hoogwaardigheidsbekleder komt kennismaken met zijn landgenote. Het is een zeldzaamheid dat iemand van Arubaanse afkomst in een overheidsbestuur wordt gekozen.

“Als we horen dat iemand uit Aruba in een overheidsbestuur wordt gekozen, gaat de minister hoogstpersoonlijk kennismaken”, zegt Sidney Kock, woordvoerder van Thijsen die in het Arubahuis in Den Haag zetelt.
Luijdens is aangenaam verrast door de belangstelling uit haar geboorteland. “Ik wist niet dat zoiets gebeurde”, laat ze weten. “Maar leuk is het wel. Het schijnt een zeldzaamheid te zijn dat een Arubaan raadslid wordt.” Dat bevestigt Kock. “Naar mijn weten heeft alleen Venray een raadslid uit Aruba.” Daarin vergist hij zich. Want de geboren Arubaanse Margriet Leest is vanaf 2018 raadslid namens GroenLinks in Zwolle. Ze werd zelfs dit jaar voorgedragen voor de jaarlijkse award Beste Raadslid van het Jaar, waar het overigens bij bleef. “Nee, ik heb nooit de gevolmachtigde minister op bezoek gehad”, laat ze weten.

Voor de 58-jarige Luijdens, die in maart in de Venrayse raad werd gekozen (Nederland heeft zo’n achtduizend raadsleden), kan dat de pret niet drukken. “Maar ik neem wel even contact op met Margriet”, zegt Luijdens. Ze kijkt uit naar 15 juni, de dag waarop ze samen met burgemeester Leontien Kompier de gevolmachtigde minister in het gemeentehuis ontvangt. Luijdens ging al op jonge leeftijd studeren in het Amerikaanse Philadelphia, werd verliefd, verhuisde naar Venray vanwege een studie in Eindhoven en zegt nooit meer weg te willen uit Noord-Limburg. “Mijn ouders zijn nog de enige band met Aruba. Als ze er niet meer zijn, heb ik geen reden meer om daar nog naartoe te gaan. Ik ga niet meer weg uit Venray. Als ik een liedje hoor over mijn dorpje in de Peel kan ik tranen met tuinen huilen.” Wat ze ook zeker weet, is dat ze in Nederland het enige vrouwelijke raadslid is dat honkbalscheidsrechter is. “Een echte mannenwereld is het. En dan staat er zo’n vrouwtje te schreeuwen. Heerlijk. Binnenkort pak ik het weer op.”

Uit de krant