Huisarts Niels Rossen bij Huisartsenpraktijk MC Wieënhof:
Huisarts Niels Rossen bij Huisartsenpraktijk MC Wieënhof: "Het coronavirus blijft een probleem totdat er een vaccin is." Foto: Jolijn van Goch

'Situatie in Venray onder controle'

Algemeen Coronavirus

De huisartsen spelen een cruciale rol in deze tijden, waarin een virus op nooit eerder vertoonde wijze de wereld beheerst. Niels Rossen, werkzaam in Huisartsenpraktijk MC Wieënhof in Venray, beaamt dat het alleen maar corona is wat de klok slaat. Een Nijmeegse collega van hem zei onlangs dat hij sinds de coronacrisis een heel ander vak heeft gekregen. "Heel herkenbaar", zegt Rossen. "Ik was gewend de hele dag mensen te zien en te ontmoeten. Nu doe ik bijna alles telefonisch."


"En natuurlijk doe je op dit moment hoofdzakelijk coronazorg", zegt Rossen. "Mensen met de kleinere kwalen blijven helemaal weg. Ze stellen het uit. Ik voorspel dat dat als deze crisis voorbij is het hier spitsuur wordt."

En om maar direct met de deur in huis vallen, de situatie in Venray met het oog op het virus is onder controle, stelt Rossen. "We kunnen het met alle Venrayse huisartsen hier nu aan", zegt hij. Een moment aarzelt hij. "Ik praat wel over nu, maar het kan heel snel veranderen. Het is niet te voorspellen. Of er een tekort aan huisartsen is? Dat was al zo voordat corona er was. In deze regio kunnen we het nog net behappen. Rond Venlo is dat een stuk moeilijker. Alleen de minister kan besluiten meer artsen toe te laten voor de huisartsenopleiding."

Alles is sinds enkele weken op corona gericht. Zo is sinds kort de Huisartsenpost Venray (HAP) niet meer bij Medisch Centrum De Wieënhof, maar bij VieCuri aan de Merseloseweg. Daar kunnen ’s avonds tot 23.00 uur en in het weekend vanaf vrijdag 17.00 uur tot maandag 8.00 uur mensen met coronagerelateerde klachten terecht. "Met de meeste Venrayse huisartsen is nu geregeld dat ook overdag coronapatiënten daarnaartoe gaan", zegt Rossen.

Net als elke Nederlander volgt Rossen de coronacijfers die het RIVM dagelijks bekendmaakt op de voet: hoeveel mensen zijn er overleden, hoeveel nieuwe besmettingen, hoeveel ziekenhuisopnames, hoeveel doden? "Nee, andere cijfers heb ik ook niet", zegt Rossen. "Ze geven wel een idee waar we staan. We zijn nu in de fase gekomen dat de cijfers afvlakken. Dat betekent niet dat het einde in zicht is. Wel dat het probleem steeds minder snel groter wordt. Er zijn twee dingen belangrijk: de zorg moet de vraag aankunnen en zo min mogelijk mensen ziek laten worden. Daarom ook vanaf hier de oproep: blijf je aan de regels houden. Niet alleen oudere mensen overlijden, ook jongeren. We zien het hier ook. Wie hart- en vaatziekten heeft, of obesitas, is kwetsbaar, oud en jong. Waarom? We snappen het nog niet. Waarom valt het aantal besmettingen in Venray mee in vergelijking met de gemeente Peel en Maas of in delen van Brabant? We weten het niet. Ik denk dat toch dat carnaval wel degelijk een rol heeft gespeeld. Ja, Venray vierde ook carnaval. Mijn persoonlijke mening is dat we in Venray of aan het begin staan of mazzel hebben. Nu kunnen we doen wat we moeten doen. De toekomst? Het coronavirus blijft een probleem totdat er een vaccin is. Dat duurt nog tussen één en twee jaar. Ik kan me dan voorstellen dat het medicijn in een vaccinprogramma wordt ondergebracht. Ik kijk nu liever niet vooruit. Het medisch probleem blijft. Er is niets zinnigs te zeggen over hoe het zich ontwikkelt. Maar er is voorzichtig optimisme. En laat ik ook zeggen dat ik alle vertrouwen heb in het RIVM, dat het fantastisch doet."

Uit de krant