Hoogwatergeul Wanssum.
Hoogwatergeul Wanssum. Foto: Paul Poels

Fietstocht project Ooijen-Wanssum

Algemeen

Met inachtneming van de coronamaatregelen organiseert IVN Geijsteren-Venray op zondag 2 augustus een fietstocht met als thema de invloed op en inpassing van het project Ooijen-Wanssum op natuur en landschap. Deze fietstocht start om 9.30 vanaf het parkeerterrein Broekberg, Venrayseweg in Wanssum. Deelname is gratis. 

In verband met de huidige coronamaatregelen is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 25. Daarom is aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl verplicht. Vermeld in het onderwerp ‘Ooijen-Wanssum’ en in de mail naam, email en telefoonnummer van de deelnemer(s). 

Bij de aanleg van de rondweg in Wanssum is rekening gehouden met het landschap en is deze aangepast aan de omgeving. In het dorp is het aanzien volledig veranderd door de nieuwe brug in het centrum en wordt nog gewerkt aan de inrichting en omgeving van de jachthaven. De fietstocht voert langs de rondweg en de weert van Wanssum langs de Maas tot en met Blitterswijck. Bij de rondweg is te zien hoe bij de aanleg van deze weg rekening is gehouden met inpassing in het landschap. In het dorp zelf is te zien wat er verandert bij de nieuwe brug en bij de jachthaven. Ook bij de weert van Wanssum naar Blitterswijck zijn de ingrepen duidelijk waarneembaar.

Om de Maas meer ruimte te geven worden aanwezige landbouwgronden afgegraven en een nieuwe hoogwatergeul aangelegd. Agrarisch gebied wordt omgezet naar natuur die passend is in het rivierenlandschap. Tijdens de fietstocht worden ook gewezen op de opbouw van de dijken (steilranddijken) en hoe die in het landschap passen. Dit zijn de eerste dijken in Nederland die op deze manier gemaakt worden, zodat ze minder opvallen in de omgeving.

Uit de krant