Bisschop Harrie Smeets.
Bisschop Harrie Smeets. Archieffoto Peel en Maas

Bisschop Smeets feliciteert mgr. De Jong met benoeming tot legerbisschop

Algemeen

Bisschop Harrie Smeets van Roermond feliciteert zijn hulpbisschop mgr. dr. Everard de Jong met diens benoeming tot legerbisschop. Deze benoeming door paus Franciscus is vandaag bekend geworden. Mgr. Smeets noemt het eervol dat het bisdom Roermond een kandidaat voor deze functie bij het Militair Ordinariaat mag leveren. 

Mgr. Smeets: “Gezien zijn achtergrond als filosoof, zijn belezenheid en zijn persoonlijke betrokkenheid bij mensen, zal mgr. De Jong op authentiek wijze moreel leiding geven aan de katholieke geestelijke verzorging bij de Nederlandse krijgsmacht. Ook zal hij op kundige wijze een bijdrage kunnen leveren aan vraagstukken rond oorlog en vrede, die steeds opnieuw om nieuwe input vanuit het christelijk gedachtegoed vragen.”

Het Militair Ordinariaat wordt ook wel het ‘achtste bisdom’ van Nederland genoemd. Het is een niet-territoriaal gebonden bisdom, dat verantwoordelijk is voor de rooms-katholieke geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht. Aan het ordinariaat zijn aalmoezeniers verbonden, die in religieus opzicht onder verantwoordelijkheid van de legerbisschop vallen. Het militair ordinariaat werkt nauw samen met de dienst geestelijke verzorging van de krijgsmacht.

Mgr. Smeets, oud-deken van Venray,  is tevens blij dat de nieuwe taak van mgr. De Jong als legerbisschop een parttime benoeming betreft en dat hij ook als hulpbisschop en pastoor aan het bisdom Roermond verbonden blijft. 

Uit de krant