De eerste steen is gelegd voor nieuwbouw Rooyse Wissel.
De eerste steen is gelegd voor nieuwbouw Rooyse Wissel. Foto: De Rooyse Wissel

Eerste steen nieuwbouw Rooyse Wissel

Algemeen Fotoalbums

Eind 2019 is de bouw van een nieuwe vleugel achter tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum van start gegaan. Om de volgende fase in te luiden heeft algemeen directeur Hyacinthe van Bussel namens de Rooyse Wissel donderdagmorgen de eerste steen gelegd. 

De nieuwbouw ligt goed op schema. Hierdoor kunnen eind dit jaar de eerste patiënten geplaatst worden. Voor de oplevering moet er nog veel gebeuren. Zo wordt het hoogste punt een dezer dagen bereikt en worden de wanden verder opgetrokken. De contouren van het gebouw zijn al goed zichtbaar. Eén buitenwand is bijvoorbeeld voorzien van een bamboemotief, een reliëf dat het pand net even anders maakt.

In het gebouw is plek voor twee afdelingen forensische psychiatrische kliniek (FPK) en een forensisch high intensive care (FHIC), voorzien van de nieuwste technologieën en gebaseerd op de uitgangspunten van een zogeheten 'healing environment'. Dit laatste wil zeggen dat het gebouw op zichzelf bijdraagt aan het herstel van de patiënten. Een FHIC is een plek waar de behandeling, begeleiding en veiligheid kan worden opgeschaald op het moment van ontregeling of ernstig verstorend gedrag. Niet alleen de eigen patiënten kunnen op de FHIC terecht, maar ook patiënten van collega-instellingen uit de regio. De FHIC is daarmee een afdeling waar tijdelijke zorg wordt gegeven aan patiënten die in crisis zijn. Zo wordt de continuïteit van zorg gewaarborgd en wordt er tevens gewerkt aan het herstellen van de behandelrelatie tussen de patiënt en het behandelteam..

Deze FHIC is uniek in Nederland en de eerste op dit beveiligingsniveau. "We gaan hier werken volgens de nieuwste inzichten waarbij we uitgaan van veiligheid door in contact te blijven in plaats van het separeren van patiënten en daardoor uit contact te gaan. We kunnen intensievere zorg bieden en verhogen daarmee de veiligheid voor patiënten en medewerkers", meldt Hyacinthe van Bussel. "Juist door deze crisisafdeling dragen wij bij aan het veiliger maken van de maatschappij. Op deze afdeling behandelen we patiënten in ernstige crisissituaties volgens de nieuwste behandelmethodiek, waarbij veiligheid voor patiënt en medewerker vooropstaat. Ik ben trots dat we als Rooyse Wissel deze kwaliteitsslag kunnen realiseren."

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant