Afbeelding
Foto: pixabay

Kabinet versobert coronamaatregelen

Algemeen

Minister-president Mark Rutte heeft woensdagavond een stappenplan bekendgemaakt om de coronamaatregelen af te bouwen. Dat wil niet zeggen dat iedereen de touwtjes direct kan laten vieren: "We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich aan de gedragsregels blijft houden", vertelt Rutte tijdens de persconferentie.

De gehele coronacrisis is pas achter de rug als er een vaccin is, zo benadrukte minister Hugo de Jonge. Daarnaast benadrukte de minister dat alle basismaatregelen van kracht blijven. Zo blijft thuiswerken de norm en is het noodzakelijk om voldoende afstand te houden. Volgens minister Hugo de Jonge kan vanaf 1 juni iedereen worden getest op corona die dat wil. 

Vanaf 11 mei, komende maandag, gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. Ook de meeste mensen met contactberoepen kunnen vanaf 11 mei weer aan de slag. Dat zijn onder meer kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten. Zij moeten zich wel houden aan strikte voorwaarden en er wordt gewerkt op afspraak. Ook zijn vanaf 11 mei niet-contactsporten, zoals tennis en golf, buiten weer toegestaan. Wedstrijden blijven verboden.
Ook de bibliotheken kunnen vanaf maandag weer open.

Op 1 juni wordt, als dat kan, een nieuwe stap gezet. De middelbare scholen mogen dan, net als de terrassen, weer open. Restaurants, cafés, theaters en bioscopen mogen vanaf 1 juni ook beperkt open. Er zijn dan maximaal dertig personen welkom inclusief personeel. Dat betekent dat er gereserveerd moet worden, er vindt ook een controlegesprek plaats, waarbij gekeken wordt of er geen coronaklachten zijn. Ook musea mogen vanaf 1 juni weer beperkt open.

Op 15 juni mogen de mbo's weer praktijkexamens afnemen en per 1 juli worden de maatregelen verruimd. Zo zijn er vanaf die datum maximaal honderd personen welkom in bijvoorbeeld cafés en theaters.

Op Rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden.


Uit de krant