Afbeelding
Foto: Shelly Boom

Grenstoezicht vanaf vrijdag 1 mei

Algemeen

Ook dit weekend zal de marechaussee een ontmoedigingsbeleid voeren bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland. Het grenstoezicht start op vrijdag 1 mei, van oudsher een drukke Duitse dag in Noord-Limburg.

Het beleid is nog steeds dat ontmoedigd wordt om de grens over te gaan voor alleen boodschappen of een dagje uit. De veiligheidsregio heeft donderdag ook kennis genomen van de oproep van de Duitse overheid om ook de komende weken alleen de grens over te gaan als dit strikt noodzakelijk is. Het doen van boodschappen of een dagje uit valt hier niet onder. Het beleid van de Duitse overheid sluit daarmee naadloos aan bij het beleid van de veiligheidsregio en de Nederlandse overheid als het gaat om het grensverkeer.

'De afgelopen weken hebben we gezien dat het aantal Duitsers dat een bezoek brengt aan onze regio tot een minimum is gedaald. Het grenstoezicht heeft als gevolg dat er files ontstaan aan de grensovergangen waardoor het aan de grens 'druk' kan overkomen. Maar die 'drukte' zegt natuurlijk niks over eventuele drukte in de steden in onze regio. Want die drukte bleef uit. En het uitblijven daarvan is het doel van het grenstoezicht en het ontmoedigingsbeleid', laat Veiligheidsregio Noord-Limburg weten.

Ondernemers en maatregelen 
De veiligheidsregio beseft heel goed dat er ondernemers zijn die voor een groot deel afhankelijk zijn van de Duitse kooptoerist. 'Maar wij hopen dat ook zij beseffen dat de maatregelen die genomen zijn en nog voortduren nodig zijn om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Grote groepen Duitse kooptoeristen dragen hier dan niet aan bij'.

Uit de krant