Kranslegging tijdens eerdere dodenherdenking.
Kranslegging tijdens eerdere dodenherdenking. Archieffoto Peel en Maas

Kranslegging en toespraak op Peel en Maas TV

Algemeen

Ook Venray herdenkt maandag 4 mei op ingetogen wijze de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die hun leven hebben gegeven voor de vrede.

Grote bijeenkomsten zijn vanwege het heersende coronavirus niet mogelijk. Burgemeester Luc Winants roept iedereen op om 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen. En vraagt alle Venrayse trompettisten en andere blazers om twee minuten voor acht uur ’s avonds (19.58 uur) het signaal Taptoe te spelen. Gewoon vanuit thuis, vanaf het balkon, uit het open raam of vanuit de tuin. "Laat uit heel de gemeente het signaal klinken om de mensen te herdenken die hun leven hebben geofferd voor de vrijheid van anderen."

Burgemeester Winants en voorzitter Gerda van Stelten van het Oranjecomité en anderen hebben eerder op de dag een krans gelegd bij onder meer het gerenoveerde oorlogsmonument aan het Kerkpad. Om 19.30 uur wordt die kranslegging, samen met een toespraak van burgemeester Winants en het spelen van Taptoe, in een reportage van bijna een halfuur op Peel en Maas TV uitgezonden. Daarna wordt de kijkers geadviseerd over te schakelen voor de traditionele twee minuten stilte op de landelijke tv.

Uit de krant