Zicht over het nieuwe stationsplein vanaf de autoparkeerplaats tegenover het ROC.
Zicht over het nieuwe stationsplein vanaf de autoparkeerplaats tegenover het ROC. Artist impression: Karres en Brands

Follies als blikvangers station

Algemeen

Drie follies worden de blikvangers van de nieuwe stationsomgeving in Oostrum. Dit zijn drie houten overkappingen die bij de nieuwe autoparkeerplaats, het aangepaste busstation en de grotere kiss-and-ridestrook moeten komen.


In het ontwerp valt verder het vele groen op dat een prominente plek krijgt langs de Maaslijn in Oostrum. Daarbij gaat de Stationsweg nadrukkelijk deel uitmaken van het nieuwe stationsplein. De automobilist rijdt in de toekomst als het ware over het plein dat versmelt met de weg. Het stationsgebouw, dat volgens Sander Vedder van het landschapsarchitectenbureau Karres en Brands 'redelijk verstopt ligt', wordt uit het isolement gehaald. "De hele omgeving moet duidelijker de verbinding met de Venrayse kern uitstralen", zegt Vedder, die dinsdag tijdens Sprekersplein de presentatie verzorgde. Het ontwerp, dat nog niet in beton gegoten zit, is het resultaat van onder meer gesprekken die Karres en Brands uit Hilversum voerde. Zoals met de inwoners van Oostrum, ROC Gilde Opleidingen, het gehandicaptenplatform, NS en Arriva en de gemeente Venray als opdrachtgever.

Duidelijk is dat het aantal fiets- en autoparkeerplaatsen met 25 procent wordt uitgebreid. Finetuning van het plan wordt de volgende stap, zoals materiaalgebruik en hoeveel oplaadpalen er moeten komen. De bedoeling is dat het hele gebied van de riolering wordt afgekoppeld en het regenwater wordt gebruikt voor de beplanting. Na de zomer wordt het ontwerp definitief gemaakt.

Uit de krant