De nieuwe fietsbrug van het Oorlogsmuseum in Overloon.
De nieuwe fietsbrug van het Oorlogsmuseum in Overloon. Archieffoto Albert Hendriks

Opening fietsbrug en fietsroute

Algemeen

Op donderdag 26 maart wordt de nieuwe fietsbrug van het Oorlogsmuseum in Overloon officieel geopend. Daarnaast krijgt ook de presentatie van de nieuwe themafietsroute Aan de andere kant een officieel tintje.

Het gaat om een bijzondere fietsroute tussen twee opmerkelijke plekken: de Duitse oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon. Bijzonder, niet alleen vanwege de route, maar vooral ook omdat de fietser zich regelmatig geconfronteerd ziet met de spanningsvelden van de Tweede Wereldoorlog: ‘geallieerd’ tegenover ‘Duits’, ‘goed’ tegenover ‘fout’ en, bovenal ‘levend’ tegenover ‘dood’. Vandaar ook de naam van de fietstocht: Aan de andere kant. 

De fietsbrug in het Oorlogsmuseum vormt een markante verbinding tussen deze verschillende uitersten. Het is ook de eerste en enige fietsbrug, die vorig jaar al werd opengesteld voor het publiek, ter wereld door een museum waarbij fietsers een gratis blik op de tentoonstelling kunnen werpen. Een fietsroute door het oorlogsverleden van het Land van Cuijk, die het Oorlogsmuseum Overloon verbindt met de Britse en Duitse militaire begraafplaatsen. Tijdens de openingstijden van het museum kunnen belangstellenden over een lengte van 90 meter door de grote museumhal fietsen, op een hoogte van drie meter. Vanaf de brug hebben ze uitzicht op de Tweede Wereldoorlog-collectie, die uit meer dan honderd militaire voertuigen en kanonnen bestaat. 

Uit de krant