Brazzameerkat geboren in ZooParc Overloon.
Brazzameerkat geboren in ZooParc Overloon. Foto: Zoo Parc Overloon

Brazzameerkat geboren in dierentuin Overloon

Algemeen

In ZooParc Overloon is deze week een Brazzameerkat geboren. De dierentuin in Overloon is de enige plek in Nederland waar deze apensoort te zien is. Het is slechts het tweede jong van deze dierensoort in twintig jaar dat in een dierentuin in Nederland werd geboren. De eerste was zijn of haar grote broer Tom, die in november 2018 in ZooParc ter wereld kwam. De twee jonge Brazzameerkatten delen dezelfde vader, Steven. De kersverse moeder is Mouche.

"Deze geboorte is echt bijzonder in Nederland", vertelt general manager Roel Huibers van ZooParc Overloon op de website van de dierentuin. "We zijn de enige plek in Nederland waar Brazzameerkatten leven, dus je krijgt maar heel zelden de kans om een jong in eigen land te zien." Volgens Huibers gaat alles goed met moeder en kind. "De geboorte is soepel gegaan en Mouche doet het fantastisch. Het is haar eerste jong, maar ze pakt alles heel goed op en zorgt goed voor de kleine. We laten ze ook lekker met rust, zodat ze op haar gemak aan alles kan wennen. We zullen dus ook pas over een paar weken kunnen zeggen of het om een mannetje of vrouwtje gaat."

Brazzameerkatten worden geboren na een draagtijd van vijf tot zes maanden. Een vrouwtje krijgt meestal 1 jong per keer. De kleintjes wegen bij de geboorte slechts 260 gram. De apensoort komt van oorsprong uit de Tropische wouden van Midden- en West- Afrika. Ze leven van vruchten en zaden.

Uit de krant