Het fascinerende eiland Ierland.
Het fascinerende eiland Ierland. Persfoto

Lezing over landschap Ierland

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray houdt op maandag 17 februari een lezing over het natuur- en cultuurlandschap van Ierland. De lezing start om 20.00 uur in De Kemphaan aan het Kennedyplein 1 in Venray en wordt gegeven door Ton Cruijssen.

Op de kaart lijkt Ierland op een soepbord met een plat middengedeelte en een hoge opstaande rand. Een rand die bestaat uit zeer oude gebergten, ontstaan uit de botsing van continenten. Deze gebergten worden al miljoenen jaren langzaam maar zeker afgebroken. Wind, water en ijs zorgen hierbij voor fraaie natuurverschijnselen. Een groot gedeelte van Ierland bestaat uit kalk en als er een gesteente is dat bijzondere landschapselementen achterlaat, is het kalk wel. Daarnaast moet Ierland als eerste land in Europa de soms tot orkaankracht opgezweepte golven van de Atlantische oceaan opvangen. Aan de kusten zijn de sporen hiervan duidelijk zichtbaar. Wie kent niet de Giants Causeway?

In het tweede deel van de lezing gaat Cruijssen in op het cultuurlandschap. Lange tijd was Ierland nauwelijks bewoond, totdat de Kelten rond het jaar 0 het land in gebruik namen. Honderden jaren konden zij onbekommerd hun omgeving inrichten volgens hun tradities en wensen. Zelfs heden ten dage herkent men in de Ierse cultuur een groot aantal elementen van Keltische oorsprong.  Pas toen de macht in Engelse handen kwam te liggen, veranderde er veel. De machthebbers leefden in pracht en praal, terwijl de massa in erbarmelijke omstandigheden verkeerde. Omstandigheden die halverwege de negentiende eeuw leidden tot de Grote Hongersnood. Miljoenen mensen stierven aan ondervoeding en infecties. Miljoenen anderen emigreerden naar Noord-Amerika. De grote hongersnood was de aanzet tot verzet tegen de Engelsen en het eiland wist zijn onafhankelijkheid terug te krijgen. Alleen in het noordoostelijke gedeelte blijft de gespletenheid tussen de katholieke Ieren en de afstammelingen van de protestantse kolonisten nog steeds zichtbaar.

De lezing is gratis voor leden van IVN Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 3 euro.

Uit de krant