Afbeelding
Archieffoto Peel en Maas

Peiling draagvlak windmolenpark oostelijk Venray

Algemeen

Frank van Bussel gaat als onafhankelijk omgevingsmanager onderzoek verrichten naar draagvlak voor een windmolenpark in het oostelijk deel van de gemeente Venray. In dat gebied is ruimte voor een parkje van drie tot zes windturbines, volgens wethouder Martijn van der Putten. In het grootste deel van Venray kunnen geen windmolens komen door de aanwezigheid van vliegveld De Peel.

Van Bussel is directeur van het landelijk adviseursnetwerk KNHM foundation, dat jaarlijks enkele honderden burgerinitiatieven en sociaal ondernemers adviseert. "De gemeente wil bij het verkennend onderzoek de regie in handen houden", zegt Van der Putten. "We trekken daar vier maanden voor uit. In die periode worden gesprekken gevoerd met omwonenden, boeren, grondeigenaren, dorpsraden en ondernemers die in het gebied werkzaam zijn. Natuurlijk moeten de plannen passen binnen de Kode Venray." In Kode Venray staat opgeschreven aan welke regels duurzame energieopwekking in Venray moet voldoen. Wat windenergie betreft moeten we dan denken aan onder meer de afstanden tussen de molens en omwonenden en de windturbines onderling.

Het gebied waar in Venray windmolens kunnen staan ligt oostelijk van de A73, en dan meer specifiek op een brede strook zuidelijk gelegen van Geijsteren en Wanssum eindigend in de omgeving van Oirlo en Castenray. De verkenning, zoals Van der Putten het noemt, is een manier om acceptatie van windenergie te bewerkstelligen. "Maar honderd procent acceptatie krijgen is een illusie."

Donderdag in Peel en Maas meer informatie. 

Uit de krant