De Mariapeel.
De Mariapeel. Foto: IVN

Excursie IVN naar Mariapeel

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 2 februari een excursie in de Mariapeel.

De excursie start om 10.00 uur aan het eind van de Zwarte Plakweg in America. Deelname is gratis. De route is minder toegankelijk voor minder validen in verband met ongelijk terrein en het passeren van enkele hekken. Tijdens dit ommetje nemen de gidsen de deelnemers mee door de tijd en schetsen een beeld van de ontwikkelingen van het landschap in dit bijzondere gebied op de grens tussen Limburg en Brabant.

De Mariapeel was onderdeel van een enorm hoogveengebied, dat grotendeels is ontgonnen voor veenexploitatie en landwinning. De restanten van dit hoogveengebied zijn aangewezen als Natura 2000 gebied, waarbij met tracht deze gebieden te herstellen en uit te breiden. Een aantal herstelmaatregelen, waaronder herstel veenmosgroei door compartimentering en vernatting, zorgen voor commotie. Omwonenden vrezen voor muggenoverlast en vochtschade en boeren zijn bang voor gevolgen als natschade, grondverlies en beregeningsverboden.

Tijdens de wandeling wordt hierop ingegaan, maar natuurlijk ook op natuur en cultuurhistorische aspecten zoals ontstaan van het hoogveen, ontginningen en veenputten, wijken, koningshoeven en het defensiekanaal.

Uit de krant