Met een nepparfumstandje vroeg de politie zaterdag in Venray en Ysselsteyn aandacht voor het herkennen van een xtc-lab.
Met een nepparfumstandje vroeg de politie zaterdag in Venray en Ysselsteyn aandacht voor het herkennen van een xtc-lab. Foto: Paul Poels

Foute luchtjes in centrum Venray

Algemeen

Zaterdag 21 december. Drukte in de Venrayse Grotestraat. Mensen zijn bezig met de kerstinkopen. Parfum staat steevast in de top 5 van kerstcadeaus. Behalve bij de parfumzaken en de plaatselijke drogisten kon de Venrayse consument zaterdag voor een lekker geurtje ook terecht bij een kraampje in de Grotestraat en voor de supermarkt in Ysselsteyn. Maar wie bij de kraampjes iets wilde kopen, kwam bedrogen uit.

Het kraampje was van de politie, er was niets te koop en het enige luchtje dat werd gepromoot was de geur van xtc. Met de actie willen de gemeente en de politie nog een keer bij iedereen onder de neus wrijven hoe een xtc-lab ruikt. Zodat mensen de aanwezigheid van een illegaal drugsfabriekje herkennen en het kunnen melden. Want een chemisch fabriekje in je dorp of wijk is niet alleen illegaal, het kan ook gevaarlijk zijn. Het risico van brand en de aanwezigheid van criminelen.

Het idee van het xtc-parfum komt van het Openbaar Ministerie dat hiermee burgers bekend wil maken met de geur van xtc-labs en dumpingen. Door de geur van xtc te herkennen, kunnen burgers helpen bij de opsporing van de illegale drugsproductie en de criminaliteit die daarbij hoort. Zo kan iedereen bijdragen aan een veilige en rustige leefomgeving. Bovendien wordt het chemisch afval vaak gedumpt, in het riool of in de natuur. Wat voor xtc geldt, gaat ook op voor hennepkwekerijen, al ruikt dat anders.

In oktober verspreidde de gemeente Venray een informatiebrief over signalen van een eventueel xtc-lab of hennepkwekerij met huis-aan-huiskaarten, waarop de geur van xtc te ruiken was. Ook was een flyer van Meld Misdaad Anoniem bijgevoegd. Dit leidde tot een ruime verdubbeling van het aantal anonieme meldingen. Na de verspreiding van de brief en de geurkaarten ontving de politie via M. ruim 2,5 keer zoveel druggerelateerde aanmeldingen.

Een vermoeden van een illegaal xtc-lab of een hennepkwekerij? Melden kan bij de politie (0900-8844) of ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (M), 0800-7000.

Uit de krant