Logo peelenmaasvenray.nl
Met een nepparfumstandje vroeg de politie zaterdag in Venray en Ysselsteyn aandacht voor het herkennen van een xtc-lab.
Met een nepparfumstandje vroeg de politie zaterdag in Venray en Ysselsteyn aandacht voor het herkennen van een xtc-lab. (Foto: Paul Poels)

Foute luchtjes in centrum Venray

Zaterdag 21 december. Drukte in de Venrayse Grotestraat. Mensen zijn bezig met de kerstinkopen. Parfum staat steevast in de top 5 van kerstcadeaus. Behalve bij de parfumzaken en de plaatselijke drogisten kon de Venrayse consument zaterdag voor een lekker geurtje ook terecht bij een kraampje in de Grotestraat en voor de supermarkt in Ysselsteyn. Maar wie bij de kraampjes iets wilde kopen, kwam bedrogen uit.

Het kraampje was van de politie, er was niets te koop en het enige luchtje dat werd gepromoot was de geur van xtc. Met de actie willen de gemeente en de politie nog een keer bij iedereen onder de neus wrijven hoe een xtc-lab ruikt. Zodat mensen de aanwezigheid van een illegaal drugsfabriekje herkennen en het kunnen melden. Want een chemisch fabriekje in je dorp of wijk is niet alleen illegaal, het kan ook gevaarlijk zijn. Het risico van brand en de aanwezigheid van criminelen.

Het idee van het xtc-parfum komt van het Openbaar Ministerie dat hiermee burgers bekend wil maken met de geur van xtc-labs en dumpingen. Door de geur van xtc te herkennen, kunnen burgers helpen bij de opsporing van de illegale drugsproductie en de criminaliteit die daarbij hoort. Zo kan iedereen bijdragen aan een veilige en rustige leefomgeving. Bovendien wordt het chemisch afval vaak gedumpt, in het riool of in de natuur. Wat voor xtc geldt, gaat ook op voor hennepkwekerijen, al ruikt dat anders.

In oktober verspreidde de gemeente Venray een informatiebrief over signalen van een eventueel xtc-lab of hennepkwekerij met huis-aan-huiskaarten, waarop de geur van xtc te ruiken was. Ook was een flyer van Meld Misdaad Anoniem bijgevoegd. Dit leidde tot een ruime verdubbeling van het aantal anonieme meldingen. Na de verspreiding van de brief en de geurkaarten ontving de politie via M. ruim 2,5 keer zoveel druggerelateerde aanmeldingen.

Een vermoeden van een illegaal xtc-lab of een hennepkwekerij? Melden kan bij de politie (0900-8844) of ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (M), 0800-7000.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten