Wim Smits is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden.
Wim Smits is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden. Archieffoto Peel en Maas, 2007.

Wim Smits (85) overleden

Algemeen

Wim Smits, een van Venrays meest markante inwoners, is woensdag 4 december overleden. De muziekliefhebber en vastelaovesvierder in hart en nieren werd 85 jaar.

Wim Smits verdiende zijn sporen in het Venrayse maatschappelijk leven op meerdere vlakken. Zeker in en voor de Roojse vastelaovend was hij erg actief. Zo werd hij in 1979 uitgeroepen tot prins Wim II van De Piëlhaas en was hij van 1981 tot en met 1985 vorst van de Venrayse vastelaovesvereniging.  Smits was ook initiatiefnemer van het Vastelaoveskafee op zondag, samen met Pierre Pijpers.

Muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Wim Smits. Hij was meer dan zestig jaar lid en jarenlang secretaris van het Venrays Mannenkoor (VMK). Ruim vijftig jaar zong hij actief mee in dit koor. Verder was hij ook liedjesschrijver en/of zanger van het Hofkoeër Rooy en vele vastelaovesliedjes, waaronder Bej Truus in ut café, Heimwee nor 't verleeje, Mien Billekes-Jeuken, Mien Merie, 4x11 en Lé, lé, lek mej toch de zök. 

In 1983 wist hij als eerste Venraynaar met een tweede plek hoog op het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) te eindigen met het nummer Doëdgewoon. Mede op initiatief van Wim Smits werd begin 1995 bovendien gestart met de zangavond Zin in zingen, die komende zondagavond haar honderdste editie kent.

Uit de krant