Voormalig deputé Hans Teunissen plant Tuiny Forest

Algemeen

Als afscheidscadeau ontving voormalig deputé Hans Teunissen van IVN Limburg een Tuiny Forest. De aanplant van dit minibos vindt op 27 november plaats in de tuin van zorgcentrum Rooyhof door de Venraynaar zelf, kinderen van groep 8 van basisschool de Bongerd en wellicht bewoners van de Rooyhof. Dit feestelijk gebeuren begint om 10.00 uur bij locatie Rooyhof van De Zorggroep, Julianasingel 67 in Venray.

Van IVN Limburg ontving voormalig gedeputeerde Hans Teunissen een Tuiny Forest. Een Tuiny Forest is een inheems bos op tuinformaat. Het is een pakket vol biologisch gekweekte planten waarmee in korte tijd een inheems bos van 6m2 vol bomen, struiken en kruiden in de tuin kan worden aangelegd. Een Tuiny Forest is nog kleiner dan het wereldwijd bekende Tiny Forest® dat de grootte heeft van een tennisbaan.

Teunissen had zelf geen ruimte voor dit minibos, maar wilde graag dat het bos in zijn eigen gemeente Venray geplant zou worden. In overleg met IVN Geijsteren-Venray is een plekje gevonden in de binnentuin van zorgcentrum Rooyhof. Op 27 november zal het Tuiny Forest worden aangelegd. De voorbereidende grondwerkzaamheden door vrijwillige tuinmannen zijn dan al uitgevoerd. Teunissen zal bij de aanplant aanwezig zijn en zelf ook de handjes uit de mouwen steken, samen met  kinderen van basisschool de Bongerd.

Waarom zijn deze minibossen zo belangrijk? Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt, heb je een gebied groter dan de Veluwe, het grootste natuurpark van Nederland. Uit recente cijfers blijkt echter dat ruim een derde van de Nederlandse tuinen uit tegels bestaat. Dat zorgt niet alleen voor hittestress en overbelasting van het riool bij zware regenval, ook dieren zien hun leefgebied steeds kleiner worden. Stel je voor dat we het grootste natuurpark van Nederland weer kunnen laten bruisen van het leven. IVN Nederland heeft in totaal 400 Tuiny Forests verkocht. Dat betekent dat in 400 tuinen, waaronder minimaal één in Venray, straks een Tuiny Forest van 6 m2 staat. Dat zijn in totaal 2.000 bomen, 2.400 heesters en 5.600 kruiden. Daarmee is Nederland maar liefst 2.400 m2 bos rijker.

Uit de krant