V.l.n.r.: Fred Snel, Jan Strijbos, Hubert Mackus, Jan Loonen en Eric Beurskens.
V.l.n.r.: Fred Snel, Jan Strijbos, Hubert Mackus, Jan Loonen en Eric Beurskens. Foto: Hay Strijbos

Route en boek Diepeling (video)

Algemeen Video

Castenray | "Volgens mij had jij nog wel uren met heel veel enthousiasme kunnen vertellen over De Diepeling." Zo reageerde Fred Snel, algemeen directeur van de ontgrondingsfirma Teunesen Zand en Grint BV, nadat hij het eerste exemplaar van het boek De Diepeling – Bijna vijftig jaar winning van zand en grind in ontvangst had mogen nemen. Het door heemkundevoorzitter Jan Strijbos geschreven boek telt liefst 464 pagina's en beschrijft uitgebreid de geschiedenis van het circa 100 ha grote ontgrondingsgebied.


De presentatie van het boek vond tegelijkertijd plaats met de officiële openstelling van een deel van de wandelroute die straks om en over het terrein voert. Momenteel wordt het laatste stukje ontgrond aan de noordkant langs de weg Roland in de Castenrayse buurtschap Klein Oirlo. Daar ligt nog de zandzuiger die het opgezogen zand en grind door middel van krachtige pompen door een enkele honderden meters lang buizensysteem naar de sorteerinstallaties op het werkterrein stuwt. Dat werkterrein ligt grotendeels op grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas, want circa 20 % van De Diepeling ligt in Tienray en het overige deel in Castenray. Dat was mede de reden dat ook de Tienrayse dorpsraad en wethouder Eric Beursken van Horst aan de Maas waren uitgenodigd.

Projectleider ir. Twan Reintjes, die als spreekstalmeester de aanwezigen door het programma leidde, memoreerde in zijn openingswoord de goede samenwerking tussen de firma Teunesen enerzijds en de Castenrayse dorpsraad en heemkundestichting anderzijds. Al jarenlang is er periodiek overleg en worden suggesties ten aanzien van de afwerking van het ontstane natuurgebied uitgewisseld. Ook het contact met de omwonenden is de afgelopen 45 jaar in prima verstandhouding verlopen.

Na het openingswoord volgden toespraken van algemeen directeur Fred Snel, van gedeputeerde Hubert Mackus en van wethouder Jan Loonen namens de gemeentes Horst aan de Maas en Venray. Zowel Hubert Mackus als Jan Loonen stak de loftrompet over het Maasgaardproject. Daarin werken de gemeentes Horst aan de Maas en Venray, de provincie Limburg en het Waterschap Limburg samen aan de verbetering van de kwaliteit van het buitengebied. Daarbij worden dertien projecten uitgevoerd en belangrijk is hierbij dat binnen de projecten recreatiemogelijkheden volop ontwikkeld worden.

Na de toespraken begaf het hele gezelschap zich naar de uitkijkheuvel, waar bij een robuuste zitbank de openingshandeling werd verricht. Die bestond uit het onthullen van een informatiebord door de gedeputeerde en de beide wethouders, waarmee het deel wandelroute van 2 km officieel was geopend. Terug in het paviljoen presenteerde heemkundevoorzitter Jan Strijbos het boek over De Diepeling. Hij gaf aan dat na een boek over het staatsnatuurreservaat De Castenrayse Vennen het boek over De Diepeling een logisch gevolg was. Twee natuurgebieden waar Castenray trots op is en waar veel gewandeld wordt. Naast de algemeen directeur van Teunesen ontvingen ook gedeputeerde Hubert Mackus, wethouder Eric Beurskens van Horst aan de Maas, wethouder Jan Loonen van Venray en projectleider Twan Reintjes van de firma Teunesen een exemplaar van het boek.

Uit de krant