Ouders stonden woensdag een uurtje voor de klas bij De Kruudwis.
Ouders stonden woensdag een uurtje voor de klas bij De Kruudwis. Foto: Rikus ten Brucke

'Leerkracht prachtig beroep' (video)

Algemeen Video

Venray | Het onderwijspersoneel uit het primair en voortgezet onderwijs staakte woensdag voor structurele investeringen in het onderwijs. Scholen hielden de deuren dicht en door het hele land waren er manifestaties en bijeenkomsten. Basisschool De Kruudwis in Venray gaf een eigen invulling aan de staking.

Door Henk Lammen

Het team van De Kruudwis besloot om niet te gaan staken. In plaats daarvan stonden ouders van kinderen woensdagmorgen een uurtje voor de klas om te proeven van het vak. "Het beroep leerkracht wordt vaker negatief afgeschilderd. Met onze actie willen we een signaal afgeven dat leraar zijn prachtig is", zegt Annemarie Bekkers, leerkracht groep 1-2B van de Venrayse basisschool. "Het is ook een knipoog naar het lerarentekort. Zijn er wellicht ouders die een carrièreswitch willen maken?", vraagt directeur Hans Hebben zich af. De meeste kinderen en leerkrachten droegen gele hesjes, T-shirts of truien om hun actie kracht bij te zetten. De kleur staat voor een positieve investering. Een ding wordt meteen uit de wereld geholpen. "Wij staan volledig achter de landelijke staking, maar hebben gekozen voor een positieve insteek. Om iedereen met een ludieke actie attent te maken op de problematiek in het onderwijs."

En die problemen zijn groot. Lessen vallen uit, vervanging van zieke leerkrachten is een crime en de salariëring van leerkrachten in het basisonderwijs ligt beneden die van het voortgezet onderwijs. Met bijna 30 medewerkers en ruim 20 leerkrachten en 300 kinderen moet ook De Kruudwis alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden. Hebben: "Dit jaar zijn er gelukkig nog geen lessen uitgevallen. De vervangingspool is vrijwel leeg, toch zijn wij er tot nu toe in geslaagd om alles intern op te lossen. Dat geeft ook de betrokkenheid van de mensen aan. We staan voor onze school en de kinderen." Zorgen zijn er ook over de (nabije) toekomst. De uitstroom van oudere leerkrachten neemt grote vormen aan, de instroom kan de vraag aan nieuwe leerkrachten niet invullen. Emil Janssen (groep 3A) is een van de twee mannelijke leerkrachten. "Het is een grote 'vrouwenbeweging'", lacht hij. Dan serieus: "We kunnen met z'n allen alleen maar blijven mopperen. Dat schiet niet op. Ook voor mannen is het een fantastisch beroep." Over een ding zijn directeur en leerkrachten het eens. "De kwaliteit en continuïteit in het onderwijs zijn in het geding", verwoordt leerkracht Eveline Barents van groep 8. "De 460 miljoen euro die nu zijn toegezegd zijn niet structureel. Dit bedrag is al eerder toegezegd, maar nu naar voren geschoven. Feitelijk een sigaar uit eigen doos. We werken hard, maar willen dat ook beloond zien."

Die beloning kregen ze woensdag, want de oudervereniging en kinderen verzorgden een heerlijke lunch voor hun leerkrachten.....

Uit de krant