De Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel.
De Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel. Foto: Rikus ten Brücke

Beëdiging luchtverdedigers buiten kazerne

Algemeen

Dinsdag 5 november 2019 organiseert het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) een beëdiging. Deze plechtigheid vindt plaats in Helmond op de locatie van de Cacaofabriek en is vrij toegankelijk voor publiek. De 47 te beëdigen militairen worden volwaardig lid van de krijgsmacht door het afleggen van een eed of belofte.

Het is voor het eerst binnen de historie van het DGLC dat er militairen buiten de kazerne worden beëdigd. De ceremonie vindt plaats in het bijzijn van enkele honderden collega-luchtverdedigers en familie. Tevens is er een afvaardiging van  colleges B en W aanwezig  uit omliggende gemeentes van de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel. 

De Koninklijke Landmacht wil haar organisatie zichtbaar laten zijn voor de Nederlandse samenleving. Door de beëdiging te laten plaatsvinden op een locatie die voor iedereen toegankelijk is, voldoen de militairen aan deze wens. Het DGLC  heeft veel militairen in dienst die wonen en werken in de regio Venray-Helmond. De plechtigheid heeft veel momenten die gebaseerd zijn op militaire tradities. Voor muzikale ondersteuning is de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers aanwezig.

Het DGLC levert 24/7 in alle weersomstandigheden met haar wapensystemen hoogwaardige lucht- en raketverdediging vanaf de grond tegen een dreiging van kruisraketten, bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters en tactische ballistische raketten (zoals SCUDS). Deze bescherming wordt veelal uitgevoerd in een omgeving waar ook (inter)nationale eenheden ingezet zijn en gebeurd met deskundig personeel en unieke grondgebonden wapensystemen.

Uit de krant