In onze oceanen drijven vijf gigantische vuilnisbelten met kunststofafval.
In onze oceanen drijven vijf gigantische vuilnisbelten met kunststofafval. Foto: Persfoto

Lezing over plastic soep

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray organiseert op maandag 21 oktober een lezing over de plastic-soepproblematiek. De lezing start om 20.00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door Arend Bolt. De lezing is gratis voor leden van IVN Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 3 euro. 

Arend Bolt, een afvaltechnoloog die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze afvalproblematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic soep. In zijn lezing gaat hij in op het mechanisme en de oorzaken van plastic soep, de gevolgen ervan en verschillende oplossingsrichtingen.

In onze oceanen drijven vijf gigantische vuilnisbelten met kunststofafval. Deze plastic soep  is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd. Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen en andere zeediertjes, die op hun beurt ook weer worden opgegeten door grotere zeedieren, met alle gevolgen van dien. Als wij vis of schaaldieren eten, komt het plastic terecht in onze eigen voedselketen. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Uit de krant