Een medewerker van het RIVM reikt de meetapparatuur uit aan de vrijwillige deelnemers aan het project.
Een medewerker van het RIVM reikt de meetapparatuur uit aan de vrijwillige deelnemers aan het project. Foto: Eigen foto

Boeren en buren beginnen met meten

Algemeen

Na een periode van proefmetingen, gaat het project Boeren en Buren in Venray nu echt van start. In het project werken het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne), de gemeente Venray, de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond en de stichting Gezond Leefmilieu Venray samen met een aantal veehouders en burgers. Een jaar lang meten zij op een aantal plekken in de gemeente ammoniak, stikstofoxide en fijnstof. Ook gaan ze geurhinder signaleren. Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis vorige week ontvingen de deelnemers alle meetapparatuur en instructies.

Het project Boeren en Buren heeft als doel inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in gebieden in Venray en welke bronnen (agrarische sector, verkeer, etc.) daar welk deel van de luchtvervuiling veroorzaken. Daarnaast is het samen meten ook een doel op zich. Wat is de invloed van het samen meten op de onderlinge relaties tussen betrokken boeren, omwonenden en de lokale overheid?

In een interactieve sessie probeerden de deelnemers boven water te krijgen welke aspecten zij belangrijk vinden als het gaat om veehouderij in hun omgeving. De metingen in het project richten zich op de leefomgeving en ervaren hinder, maar er zijn meer aspecten waar belang aan gehecht wordt, zoals gezondheid, dierenwelzijn, inkomen van de boer en de sfeer in de buurt. In het tweede deel van de bijeenkomst kregen de deelnemers een korte terugkoppeling over de proefmetingen van fijnstof in een gebied ten zuidwesten van Leunen.

Vanaf komende week beginnen de partners met de metingen op alle beoogde locaties. De resultaten zijn te volgen op https://samenmeten.rivm.nl

Uit de krant