Willy Janssen op het Jera On Air-festivalterrein, de eerste concerttenten staan er al.
Willy Janssen op het Jera On Air-festivalterrein, de eerste concerttenten staan er al. Foto: Henk Lammen

Hardcore en punk in Ysselsteyn (video)

Algemeen Video

Ysselsteyn | Wat in de jaren '90 begon als een festival tijdens de kermis, groeide in de afgelopen 27 jaar uit tot een driedaags, zeer populair muziekevenement. Van 27 tot en en met 29 juni is Ysselsteyn en omgeving voor de 27e keer in de ban van Jera On Air.

Door Dennis Stiphout

Waar schuilt de kracht van Jera On Air 'm toch in? Als we het aan iemand kunnen vragen, is het Willy Janssen. Janssen is als vrijwilliger al vanaf het begin betrokken bij het festival, dat plaatsvindt aan de Deurneseweg. "Jera On Air is puur gebouwd vanuit vrijwilligers. Dat is een sterke formule gebleken. Het hele dorp zit erachter, dat gaat goed. De laatste jaren is er daarnaast gekozen voor een duidelijke stroming in de muziek (hardcore, punk en metalcore, red.). Het is een muziekstijl die gewaagd is om een festival te maken, daarmee onderscheidt Jera On Air zich van andere festivals." Inmiddels vindt het festival niet meer plaats tijdens het kermisweekend.

Vorig jaar was Paceshifters met de Venrayse Jesper Albers een van de acts

De oorsprong van het festival ligt in de jaren '90. "In de beginjaren stond er een een platte kar naast het gebouw van de Jera. Daar kwamen toen wat bandjes. Dat was echt heel kleinschalig. Daarna is het steeds meer gegroeid. Het is al een aantal jaren op het terrein aan de Deurneseweg, toen is het echt fors gegroeid." Wat heet: vorig jaar was het festival met bijna twintigduizend verkochte tickets nagenoeg uitverkocht. Dit jaar gaat de organisatie daar zelfs overheen. Thijs Vogels: "We raken niet uitverkocht omdat we het festivalterrein groter hebben gemaakt, maar het wordt wel de drukst bezochte editie tot nu toe. We zitten nu al ongeveer aan het aantal van vorig jaar. Er komen bezoekers uit veertig verschillende landen." Ook vorig jaar kwamen er uit de hele wereld bezoekers.

'Jera On Air is puur gebouwd vanuit vrijwilligers'

Ook dit jaar kan iedereen die een ticket heeft gekocht weer drie dagen genieten van muziek op verschillende grotere en kleinere podia. Op donderdagavond vindt de pre-party plaats, waarna er twee volledige festivaldagen zijn. Nabij het festivalterrein ligt ook de camping, waar bezoekers eventueel kunnen overnachten.

Janssen is een van de vrijwilligers in de grote, enthousiaste groep. In 2002 verzorgde hij voor het eerst de presentatie, waarna Janssen dat in 2012 overdroeg aan Ferdy Seuren. In 2002 draaide hij ook voor het eerst op het festivalterrein, met Roel Linders onder de naam Double U Rules. Ook draait het duo op zaterdag en zondag tijdens de afterparty. Inmiddels is het duo de langst optredende artiest op het festival.

Janssen benadrukt verder dat er vrijwilligers zijn die nog veel meer doen dan hij. Dat is ook nodig. "Er zijn natuurlijk heel veel mensen nodig, dus er wordt wel een werving gedaan. Mensen komen vaak uit het dorp, maar er zijn ook mensen uit andere plekken die het leuk vinden om een paar dagen te helpen bij een festival." Waar er inmiddels al een tijdje een grote tent naast de Deurnesweg pronkt, wordt er nu intensiever gewerkt om alles in gereedheid te krijgen. "Ruim een week van tevoren wordt het hele terrein ingericht", aldus Janssen. "Alles wordt afgezet met hekken en de catering moet erin komen. Er moet heel wat werk verzet worden, een week lang wordt er fors gebouwd door veel mensen."

Uiteindelijk is het dat werk allemaal waard. Janssen, die in het verleden het evenement ook een aantal jaar presenteerde en als dj zijn bijdrage heeft, verheugt zich er al op: "De grootste motivatie is dat het voor de Jera is. Daar is alles begonnen en dat draag ik nog steeds een warm hart toe. Het zijn hele leuke dagen om aanwezig te zijn."

Ron Koenen

Uit de krant