Venray: focus op langzaam verkeer, de (elektrische) fiets en de voetganger.
Venray: focus op langzaam verkeer, de (elektrische) fiets en de voetganger. Archief Peel en Maas

Venray kiest voor de fiets

Algemeen

Het college van Venray wil in de komende jaren de focus verleggen naar langzaam verkeer: de (elektrische) fiets en de voetganger.

Wethouder Carla Brugman verwacht dat deze gedeeld wordt door de andere gemeenten in Noord-Limburg: "We willen fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat zoveel mogelijk mensen voor korte afstanden de (elektrische) fiets nemen of gaan lopen. Dat is gezond, het voorkomt files én het zorgt daarmee voor schonere lucht."

Door gerichte investeringen wil het Venrayse gemeentebestuur werken aan een hoogwaardig en compleet fietsnetwerk . De projecten die de gemeente Venray bij Trendsportal heeft ingediend zijn met name daarop gericht. "Het is onze ambitie om op korte termijn te werken aan een complete fietsring, waar fietsers zonder veel oponthoud snel van de ene naar de andere plek in de gemeente kunnen komen. Zo maken we van de fiets een goed en gezond alternatief voor de auto", aldus Brugman. Naast de focus het fietsverkeer wil het Venrayse college dat bereikbaarheid en toegankelijkheid centraal blijven staan in het mobiliteitsbeleid. Zo moeten voorzieningen in dorps- en stadskernen goed bereikbaar blijven en regionale maatschappelijke voorzieningen zoals ziekenhuizen voor iedereen goed toegankelijk zijn.

Ten slotte wil het gemeentebestuur dat verkeersveiligheid hoog op de prioriteitenlijst blijft staan. "Daarvoor moeten we blijvend investeren in voorlichting", vertelt Brugman. "Het is goed dat op scholen aandacht is voor verkeersveiligheid in theorie en praktijk."  In juni spreekt de gemeenteraad van Venray over de mobiliteitsplannen. Daarna bundelt Trendsportal alle plannen en prioriteiten uit de regio. Dat gebeurt aan de hand van de vijf hoofddoelstellingen: verhoging kwaliteit van leven, verbeteren verkeersveiligheid, aantrekkelijk mobiliteitssysteem, ondersteunen milieu- en energietransitie en verbeteren ruimtelijk-economische bereikbaarheid.

Uit de krant