Wie wordt de opvolger van burgemeester Hans Gilissen?
Wie wordt de opvolger van burgemeester Hans Gilissen? Archief Peel en Maas

'Scherp profielschets burgemeester aan'

Algemeen

Limburgs gouverneur Theo Bovens vond de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Venray wat vlak. "Ik mis wat scherpte", vertelde hij de gemeenteraad donderdag.

Uiteindelijk werd de raad het in grote lijnen eens dat de opvolger van huidig burgervader Hans Gilissen 'een lieve, strenge vrouw of transgender is die dialect verstaat, veel affiniteit heeft met veiligheid en niet haar of zijn carrière in Venray wil afbouwen'.

In de profielschets van de vertrouwenscommissie trof Bovens te veel algemeenheden aan. Dat een burgemeester een krachtig verbinder en voortvarend moet zijn, geloofde Bovens wel. Ook dat hij of zij zelfvertrouwen moet hebben, daadkrachtig en communicatief is en besluitvaardig moet zijn, had de gouverneur zelf ook kunnen verzinnen.

Hij zocht naar dat specifieke, het onderscheidende, zodat hij bij een eerste selectie de juiste kandidaten voor Venray kan uitfilteren. 'Welke leeftijd, welke bestuurlijke ervaring is van toepassing, is kennis van het dialect een voorwaarde en hoe zit het met de rol van Venray in de regio?'

Dat in de profielschets veel aandacht wordt besteed aan de peiling onder de inwoners die 450 reacties opleverde, vond Bovens prima. "Maar daar komt ook geen scherpte vandaan. Daar komen gemiddelden vandaan. Het is geen kritiek, zie het als reflectie."

Donderdag in Peel en Maas een verslag van de bijeenkomst. 
 

Uit de krant