De gemeente Venray komt op het gebied van afvalstoffenheffingen als een van de goedkoopste gemeenten van Limburg uit de bus. Foto: Regiocontainer.
De gemeente Venray komt op het gebied van afvalstoffenheffingen als een van de goedkoopste gemeenten van Limburg uit de bus. Foto: Regiocontainer.

Afvalstoffenheffingen: Venray bij goedkoopste gemeenten

Algemeen

In Limburg is de hoogte afvalstoffenheffing in 2019 erg sterk afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Met maar liefst negen verschillende systemen voor het berekenen van de heffing is het bovendien lastig om de hoogte van de heffing per gemeente te vergelijken. Uit onderzoek van RegioContainer blijkt nu dat huishoudens in bepaalde Limburgse gemeenten honderden euro's meer afvalstoffenheffing betalen dan andere Limburgse gemeenten.

In het onderzoek is voor alle Limburgse gemeenten, op basis van de gehanteerde manier om de afvalstoffenheffing te berekenen en de gemiddelde afvalproductie per inwoner (cijfers CBS), de afvalstoffenheffing voor een tweepersoonshuishouden in 2019 berekend. Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde afvalstoffenheffing voor een tweepersoonshuishouden in Limburg 217,94 euro bedraagt, maar dat er veel gemeenten zijn die met de heffing ver onder of boven dit gemiddelde liggen.

Zo bedraagt de afvalstoffenheffing in 2019 voor een tweepersoonshuishouden in Valkenburg aan de Geul slechts 120 euro, terwijl een tweepersoonshuishouden in Vaals (315,37 euro) of Maastricht (301,88 euro) ruim twee en een half keer zo veel aan afvalstoffenheffing moet betalen. Ook Heerlen (298,72 euro), Kerkrade (290,92 euro) en Brunssum (283,53) behoren tot de vijf duurste gemeenten van Limburg. Valkenburg aan de Geul (120 euro), Nederweert (124,73 euro), Maasgouw (137,75 euro), Roerdalen (138,10 euro) en Venray (161,72 euro) komen als vijf goedkoopste gemeenten uit de bus.

De meeste Limburgse gemeenten hanteren een Diftar-systeem om de hoogte van de afvalstoffenheffing te berekenen. Diftar staat voor 'gedifferentieerde tarieven' en dit houdt in dat de heffing naast een vast basisbedrag per jaar ook uit een variabel gedeelte bestaat, waarbij de hoogte afhankelijk is van de hoeveelheid afval die een huishouden produceert. Met maar liefst negen verschillende systemen om de afvalstoffenheffing voor een huishouden te berekenen, is Limburg de Nederlandse provincie waarin veruit het grootste aantal verschillende systemen voor het innen van de afvalstoffenheffing wordt gehanteerd. Bovendien is het opvallend dat er ook Limburgse diftar-gemeenten zijn die naast variabele kosten op basis van de hoeveelheid restafval ook variabele kosten rekenen op basis van de hoeveelheid GFT-afval.

Op de onderzoekspagina van RegioContainer staan alle resultaten van het onderzoek gepubliceerd, inclusief de gemiddelde afvalstoffenheffing in 2019, de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner en het type diftar-systeem per gemeente: https://www.regiocontainer.nl/afvalstoffenheffing/limburg

Uit de krant