In het centrum van Wanssum is geen miltvuur aangetroffen. Foto: projectbureau Ooijen-Wanssum.
In het centrum van Wanssum is geen miltvuur aangetroffen. Foto: projectbureau Ooijen-Wanssum.

Geen miltvuur in centrum Wanssum

Algemeen

Afgelopen donderdag werd bij het verwijderen van boomstronken op de locatie van het voormalige pand Den Schellaert in Wanssum een witte plek aangetroffen. Dit gaf aanleiding direct de werkzaamheden in het kader van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum stil te leggen en een onderzoek naar miltvuur op te starten. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat op deze locatie geen miltvuur is aangetroffen.

In Nederland komt miltvuur eigenlijk niet meer voor. Soms worden bij graafwerkzaamheden op plekken waar vroeger dieren met miltvuur zijn begraven nog sporen aangetroffen. Een indicatie daarvoor zijn witte kalkplekken onder boomstronken. Met het planten van een boom markeerden boeren de locatie van het begraven vee om te voorkomen dat ze er per ongeluk opnieuw zouden gaan graven. Vorige week werd in het centrum van Wanssum een witte plek gevonden die daar op leek. De plek werd door de kraanmachinist herkend als mogelijk gevaarlijk en de graafwerkzaamheden zijn per direct stilgelegd. Uit de monsters die door de NVWA zijn genomen, bleek dinsdag dat er geen miltvuur is aangetroffen.

De werkzaamheden op deze plek worden weer opgestart. "We gaan hierbij extra voorzichtig te werk en bekijken laag voor laag wat we aantreffen. Mochten er beenderen van dieren worden gevonden, dan leggen we de werkzaamheden opnieuw stil en neemt de NVWA monsters van de beenderen die vervolgens worden onderzocht", laat een woordvoerster van projectbureau Ooijen-Wanssum weten. 

Uit de krant