Leopold van Asten snelt met VDL Groep Beauty naar de zege in Kronenberg. Foto: Eva van den Adel.
Leopold van Asten snelt met VDL Groep Beauty naar de zege in Kronenberg. Foto: Eva van den Adel.

Leopold van Asten en VDL Groep Beauty flikken het weer

Algemeen

Thuisruiter Leopold van Asten is in absolute topvorm bij de Winter Masters op De Peelbergen in Kronenberg. Na het winnen van de 1.45m GP-kwalificatie op donderdag en een tweede plaats in de 1.50m ranking rubriek op vrijdag, won de 42-jarige ruiter uit Ysselsteyn zaterdagavond met de 13-jarige merrie VDL Groep Beauty (v. For Pleasure) de 1.45m rubriek. 

Er stond Van Asten geen gemakkelijke taak te wachten, met niet minder dan 23 combinaties van de 85 in de barrage. Het was Zweedse talent Karin Martinsen, trainend bij Stal Hendrix, dat al vroeg in de finale de te kloppen tijd op scherp zette met de 10-jarige merrie Holstein's Matina (v. Party Dance) in 34.92 seconden. Lange tijd leek het erop dat Martinsen boven aan het klassement zou blijven staan.

Als drie na laatste starter schakelde Leopold van Asten met VDL Groep Beauty naar de hoogste versnelling en aangemoedigd door het publiek snelden de twee door de finish in een ongelooflijk rappe tijd van 33,54. Met nog twee combinaties te gaan, kon de VDL Groep-ruiter slechts afwachten. De laatste starter, Marc Houtzager, deed met Sterrehof's Dante (v. Canturano) een gedegen poging Van Asten te kloppen, maar miste de zege in 34.77 seconden. "Goed, maar niet goed genoeg", reageert de ruiter uit Rouveen.

"Vandaag sprong Beauty in de eerste ronde opnieuw erg goed. Er waren veel combinaties in de barrage en ze waren snel, maar Beauty is van nature een vlug paard en ze voelde top aan, dus ik ging ervoor. In de barrage was ze erg gefocust van het begin tot het eind en dat was goed genoeg voor de overwinning van vandaag", aldus de al jaren in Duizel wonende winnaar Van Asten. 

Uit de krant