Museum in het Donker. Foto: Jacques Hendrix.
Museum in het Donker. Foto: Jacques Hendrix.

Oorlogsmuseum fietst naar jubileum

Algemeen

Het Oorlogsmuseum in Overloon had in 2018 last van de hitte.

In totaal kwamen 114.000 bezoekers naar het museum. Dat was 7% minder dan in het topjaar 2017. Vooral bij de snikhete temperaturen in de zomermaanden, traditioneel het hoogseizoen voor het museum, liep het bezoekersaantal een deuk op. Maar er was ook een geluk bij een ongeluk: de drieduizend zonnepanelen op het dak van het museum konden overuren maken.

Om nieuwe bezoekers te trekken presenteerde het museum een nieuw evenement in het najaar, met als titel Museum in het Donker. Dat kon rekenen op veel positieve geluiden en het wordt daarom begin februari herhaald. Voor het Oorlogsmuseum wordt 2019 waarschijnlijk weer een mooi jaar. In mei staat de 10e editie van Militracks op het programma. En in het najaar wordt het 75-jarig jubileum van de bevrijding gevierd. Maar het meest bijzonder is de nieuwe fietsbrug, die dwars door het museum komt.

Die brug wordt aangesloten op de fietspaden in de omgeving. Fietsers kunnen dan tijdens openingsuren van het museum gratis door de grote militaire hal fietsen, op een hoogte van ruim drie meter. Het is een primeur en het museum wist er inmiddels al de New York Times mee te halen. Al met al verwacht het museum, als de weersomstandigheden het een beetje toelaten, dit jaar minstens 120.000 bezoekers binnen de poorten te krijgen.

Uit de krant