Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Giovanni G. uitgeleverd aan Italië

Algemeen

Maffialid Giovanni G. werd afgelopen vrijdag door Nederland uitgeleverd aan Italië. De maffiabaas met de bijnaam Gianni da Mamma werd in december in Nederland opgepakt bij een grote politieactie in Tegelen. G. runde een Italiaans restaurant in Venray en geldt als belangrijke pion voor de 'ndrangheta.

Het Openbaar Ministerie bevestigde de uitlevering dinsdagmiddag. In Italië wordt de Venrayse maffiaverdachte verdacht van zeven strafbare feiten. G. wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen van crimineel geld en lidmaatschap van een criminele organisatie. De verdachte ontkent dat hij iets met de genoemde zaken te maken heeft. G. opende in september 2009 het Italiaanse restaurant Botticelli aan de Julianasingel in Venray. Daarvoor had hij een restaurant in Kevelaer. De restaurants bleken ook ontmoetingsplaatsen van de Italiaanse maffialeden die ook actief waren in de Duitse deelstaat Nordrein-Westfalen.

G. opende enkele jaren later naast Botticelli in Horst het restaurant Valentino. Nadat het interieur van dat restaurant in oktober van 2013 op mysterieuze wijze werd vernield, heropende G. het restaurant onder de naam La Vita. Twee maanden later was er een korte maar hevige brand in het restaurant aan de Julianasingel. Even leek het erop dat het restaurant nog open zou gaan, maar dat gebeurde niet meer. Eind 2014 opende G. een nieuw restaurant, La Piazza, onder de bioscoop aan het Schouwburgplein, om de zaak vervolgens in het voorjaar van 2016 over te dragen aan een nieuwe uitbater.

Uit de krant