Ook net na de ochtendspits is het nog erg druk op het treinstation in Oostrum. Foto: Rikus ten Brücke.
Ook net na de ochtendspits is het nog erg druk op het treinstation in Oostrum. Foto: Rikus ten Brücke.

'Busreis verschrikkelijk'

Algemeen

Nog voor het middaguur vielen er dinsdagochtend zeven treinen uit op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Drie treinen reden niet van Venray naar Nijmegen en vier treinen reisden niet vanuit Nijmegen in zuidelijke richting. De laatste maanden volgen vertragingen en treinuitval elkaar in rap tempo op. Reizigers klagen steen en been.

Een van die reizigers is Dirk Strijbosch. De 19-jarige student verkoopmanagement reist doordeweeks dagelijks van Venray naar Apeldoorn. Een enkele reis duurt voor Strijbosch normaliter twee uur. "Ik vind het niet erg om in de trein te zitten, maar de laatste tijd is het weer een drama met vertragingen en treinuitval." Voornamelijk op de terugweg zorgt dat voor de nodige irritatie bij Strijbosch. "Ik ben al regelmatig noodgedwongen met de bus teruggereisd. Dat is geen pretje. De bus stopt op dezelfde stations als de trein. Je bent uren onderweg." De studie van Strijbosch duurt nog 2,5 jaar. Hij denkt er er nu over na om op kamers te gaan in Apeldoorn. De treinproblemen spelen voor Strijbosch in de regel alleen op de Maaslijn. "Ik reis nog via Nijmegen en Zutphen naar Apeldoorn en met de NS ervaar ik eigenlijk nooit problemen. Ook op de lijn van Arriva naar Apeldoorn gaat het eigenlijk altijd goed."

Strijbosch: "Vooral problemen op terugreis een drama"

De problemen van de student staan dan ook niet op zich. De Maaslijn beschikt voor het grootste gedeelte over een enkele spoorlijn en iedere defecte trein zorgt dan ook voor opstoppingen. Alleen een dubbele spoorlijn of het vervangen van de dieseltreinen voor elektrische exemplaren zou op korte termijn helpen. Die oplossing klinkt mooi, maar voor 2040 is er geen zicht op significante verbetering. Arriva stelde dat reizigers maar moeten wennen aan de problemen.

Zeven ritten vallen dinsdagochtend uit voor middaguur

Dat geldt dus ook voor Janneke van Grimbergen uit Wanssum. De 20-jarige studente scheikunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) reist vier dagen per week tussen Venray en Nijmegen-Heyendaal. "Het aantal vertragingen is echt behoorlijk de laatste tijd", zucht Van Grimbergen. "Vooral in de ochtenden is het erg." De treinreis van de studente duurt op papier slechts 32 minuten. In de praktijk gaat dat dus vaak mis. "Het is vooral heel erg vervelend." Ook Dirk Mouwen (15) ervaart wekelijks problemen. De Venrayse tiener reist dagelijks naar Cuijk. Daar zit hij op de mavo van het Merletcollege. "Vooral als ik heel vroeg moet reizen, heb ik veel problemen. Ik kom regelmatig te laat in de les. Op school snappen mijn leraren het gelukkig wel, maar leuk is natuurlijk anders." De leerling is wel afhankelijk van het openbaar vervoer. "Niemand kan mij even snel naar Cuijk brengen, dus ik moet wel met de trein of bus. Dat is soms wel vervelend."

Ook een medewerkster van De Stasie, de kiosk op het station, merkt veel van de treinuitval. "De laatste weken is het behoorlijk druk geweest. Als er treinen uitvallen, dan hebben wij het ook aanzienlijk drukker. Laten we hopen dat de problemen voor de reizigers minder worden."

Uit de krant