De zomer is nu overgegaan in de herfst, ook op Landgoed Geijsteren.
De zomer is nu overgegaan in de herfst, ook op Landgoed Geijsteren.

Herfst op Landgoed Geijsteren

Algemeen

Op zondagmorgen 14 oktober houdt IVN Geijsteren-Venray op Landgoed Geijsteren een wandeling in het kader van de vierseizoenenwandelingen. Deze wandeling start om 10.00 uur bij de parkeerplaats van de voormalige voetbalvelden van Geijsteren, Oostrumseweg 43. Deelname is gratis. 

In de voorgaande wandelingen zagen de deelnemers hoe de natuur overging van winter naar lente en van lente naar zomer. De zomer is nu overgegaan in de herfst. De bomen nemen dit jaar door de warmte al vroeg voedsel terug uit de bladeren om dit in het voorjaar weer om te zetten in nieuw blad. De naald- en loofbomen laten ook hun zaden weer vallen. Voor een deel zullen deze ontkiemen en voor een deel door vogels, insecten en zoogdieren als voedsel worden gegeten. Eekhoorns slaan de zaden op in voorraadplekjes voor de komende winterperiode.

De wandelaars lopen over hogere delen, maar ook door het diep ingesneden beekdal van de Oostrumse beek. Deze beek heeft altijd, vrij meanderend, zijn eigen loop kunnen bepalen. De wandelaars zullen dan ook verschillende grote afgesneden bochten passeren. Dat op sommige plaatsen de beek zo diep ligt, komt omdat het gebied nog altijd iets omhoog wordt gedrukt. Het water slibt in zijn bedding het opgedrukte zand mee richting Maas.


 

Uit de krant