Hertelling na gemeenteraadsverkiezingen. Foto: archief Peel en Maas.
Hertelling na gemeenteraadsverkiezingen. Foto: archief Peel en Maas.

Telsysteem op de schop

Algemeen

Na de chaotisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, gaat de gemeente Venray over naar een andere manier van het tellen van de uitgebrachte stemmen. Dat betekent onder meer dat pas een dag na de verkiezingen bekend wordt gemaakt wie in de raad is gekozen.

Ook maakte burgemeester Hans Gilissen duidelijk dat voortaan alle uitgebrachte stemmen een dag na de verkiezingen op één locatie worden geteld. "Op de verkiezingsdag zelf wordt alleen 's avonds bekendgemaakt hoeveel stemmen op een bepaalde partij zijn uitgebracht." Gilissen gaf aan dat er goed is nagedacht over een verbeterplan. Dat was ook nodig omdat in maart het stemmentellen op een chaos uitliep. Bij enkele stembureaus in de de gemeente Venray bleken in maart handmatig correcties te zijn aangebracht op stemformulieren. Stemmers beweerden hun uitgebrachte stem niet in de uitslagen terug te zien. Daarbij kwam dat afgelopen maart elke stem van cruciaal belang was. CDA en Venray Lokaal bleken precies evenveel stemmen gehaald voor een restzetel. Loting, met als inzet de laatste raadszetel, leek onontkoombaar. Maar Gilissen besloot twee dagen na de verkiezingen tot een hertelling van alle 18.145 uitgebrachte stemmen. Tientallen ambtenaren gingen ermee aan de slag. 

Het nieuwe telsysteem in Venray wordt volgend jaar tijdens de provinciale verkiezingen van 20 maart voor het eerst gehanteerd.

Donderdag in Peel en Maas meer informatie, 

Uit de krant