Het rapport 'Brukske Schimmelwijk' werd onlangs gepresenteerd. Foto: archief Peel en Maas.
Het rapport 'Brukske Schimmelwijk' werd onlangs gepresenteerd. Foto: archief Peel en Maas.

'Constructief gesprek' over vochtproblemen Brukske

Algemeen

Wonen Limburg, de SP en de actiegroep 'Voor een gezonde wijk' hebben woensdag met elkaar gesproken over het rapport over vochtproblemen in de wijk Brukske, dat de SP en de actiegroep onlangs aan de corporatie overhandigden. 

Volgens alle partijen was het 'een constructief gesprek'. Ronald van Hal van de SP: "De eerste stap is gezet. We hebben naar elkaar uitgesproken dat we hierover met elkaar in gesprek willen blijven." Samad Houbban, manager Publieke Waarde bij Wonen Limburg, kijkt ook terug op een goede bijeenkomst: "We hebben eerst eens even over en weer goed naar elkaar geluisterd. Wat helder is, is dat alle partijen willen dat de problemen waar mogelijk aangepakt worden. Daar zijn we al volop mee bezig en dat blijven we doen. We nemen de SP en de actiegroep mee in wat we doen. Mariska van Stelten van de actiegroep vult aan: "We bekijken waarin we samen kunnen werken. Wij zijn bekend in de wijk en met de problemen die spelen; daar kan Wonen Limburg gebruik van maken."

Veel vochtproblemen zouden na de renovatiewerkzaamheden die eind dit jaar in Brukske afgerond worden verleden tijd moeten zijn. Bovendien wordt door de betere isolatie, de aangebrachte (mechanische) ventilatie en de zonnepanelen het wooncomfort verbeterd en de energierekening verlaagd. Houbban: "Waar toch nog sprake zou zijn van actieve schimmel, vraagt dat om maatwerk. Een vochtmeting kan dan behulpzaam zijn. Daarmee kun je achterhalen of het probleem een technische oorzaak heeft, of het vooral te maken heeft met hoe de woning gebruikt wordt, of dat er sprake is van een combinatie. Technische oorzaken lossen wij op. In geval van bewonersgedrag proberen we de bewoner goed uit te leggen waar de bewoner op kan letten."

Van Stelten: "Ik heb inmiddels ervaren dat het heel belangrijk is, dat er iemand langskomt die alles goed bekijkt waar de bewoner bij is. En naar de bewoner terugkoppelt wat hij ziet, doet en nog gaat doen. Goede communicatie dus." Op 18 september overhandigden de SP en de actiegroep het rapport aan de gemeenteraad. Houbban: "Op een later moment zullen we gezamenlijk de raad informeren over de stand van zaken."

Uit de krant